Aluat pentru clătite – 5 rețete perfecte pentru clătite delicioase, dantelate și aromate

1. Aluat pentru clătite pe bază de lapte și apă carbogazoasă

Ingrediente:

  • 500 g făină
  • 250 ml apă carbogazoasă
  • 400 ml lapte
  • 3 linguri ulei
  • 2 ouă
  • 3 linguri zahăr
  • sare

Mod de preaparare:

1. Cu ajutorul unui mixer, batem ouăle. Adăugăm sarea, zahărul și amestecăm bine.

2. Treptat, adăugăm laptele cald, apa, uleiul și amestecăm foarte bine până la omogenizare.

3. La final, adăugăm făina. Mixăm până obținem un aluat moale și fin, pe care îl lăsăm 15 minute.

4. Turnăm un polonic de aluat într-o tigaie încinsă cu ulei. Coacem prima clătită, la foc mic, pe ambele părți. Pentru următoarele clătite, nu mai folosim ulei la coacere.

2. Cel mai bun aluat pentru clătite pe bază de chefir

Ingrediente:

  • 200 g făină
  • 3 linguri zahăr
  • 300 ml chefir
  • 3 ouă
  • sare
  • 50 ml ulei
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu

Mod de preparare:

1. Într-un bol, turnăm chefirul. Adăugăm bicarbonatul de sodiu și amestecăm foarte bine.

2. Cu ajutorul unui mixer, batem ouăle. Adăugăm zahărul și turnăm chefirul pregătit anterior.

3. Treptat, adăugăm făina.

4. Turnăm un polonic de aluat într-o tigaie încinsă cu ulei. Coacem prima clătită, la foc mic, pe ambele părți. Pentru următoarele clătite, nu mai folosim ulei la coacere.

3. Aluat simplu pentru clătite pe bază de apă

Ingrediente:

  • 250 g făină
  • 3 linguri unt
  • 700 ml apă
  • 2 linguri zahăr
  • 2 ouă
  • sare
  • 50 ml ulei

Mod de preparare:

1. Cu ajutorul unui mixer, batem ouăle. Adăugăm zahărul, sarea și amestecăm bine.

2. Treptat, adăugăm apa și făina. Mixăm bine până la omogenizare.

3. La final, adăugăm uleiul și amestecăm până obținem un aluat moale și pufos.

4. Turnăm un polonic de aluat într-o tigaie încinsă cu ulei. Coacem prima clătită, la foc mic, pe ambele părți. Pentru următoarele clătite, nu mai folosim ulei la coacere.

4. Aluat clasic cu drojdie pentru clătite

Ingrediente:

  • 500 ml lapte
  • 600 g făină
  • 3 ouă
  • 1 linguriță drojdie uscată
  • sare
  • 3 linguri zahăr
  • 100 ml ulei

Mod de preparare:

1. Într-un bol, turnăm laptele. Adăugăm zahărul, sare și amestecăm bine.

2. Într-un bol separat, amestecăm făina cu drojdia.

3. Combinăm cele doua amestecuri. Lăsăm aluatul la loc cald, timp de 45 de minute.

4. După acest interval de timp, adăugăm ouăle bătute și uleiul.

5. Turnăm un polonic de aluat într-o tigaie încinsă cu ulei. Coacem prima clătită, la foc mic, pe ambele părți. Pentru următoarele clătite, nu mai folosim ulei la coacere.

5. Aluat subțire pentru clătitele cu umplutură

Ingrediente:

  • 750 ml lapte
  • 3 ouă
  • 2 linguri zahăr
  • 500 g făină
  • 3 linguri ulei
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • sare

Ingrediente pentru umplutură:

  • 300 g file de pui
  • 1 morcov
  • 300 g ciuperci
  • 1 ceapă
  • 1 ou
  • sare, piper

Mod de preparare:

1. Cu ajutorul unui mixer, batem ouăle. Adăugăm zahărul, sarea și amestecăm bine.

2. Adăugăm laptele, făina și amestecăm până obținem un aluat moale și omogen.

3. Turnăm un polonic de aluat într-o tigaie încinsă cu ulei. Coacem prima clătită, la foc mic, pe o singură parte. Pentru următoarele clătite, nu mai folosim ulei la coacere.

4. Pentru umplutură, punem carnea de pui la fiert. Dupa ce s-a răcit, o mărunțim.

5. Cu ajutorul unui cuțit, tăiem mărunt ceapa. Procedăm la fel cu morcovul. Le adăugăm într-o tigaie încinsă cu ulei și gătim la foc mic până la omogenizare.

6. Adăugăm carnea de pui pregătită anterior. Amestecăm bine, pe urmă adăugăm ciupercile tăiate cubulețe. Acoperim cu un capac și gătim încă 10 minute.

7. La final, luăm umplutura de pe foc adăugăm 1 ou și amestecăm bine.

8. Așezăm câte o lingură de umplutură pe fiecare clătită. Pliem, le așezăm într-o tigaie și le prăjim câteva minute, la foc mic.

Să le savurați cu drag! Poftă bună!