Rețetă pas cu pas, cu imagini – Tort de casă Lapte de Pasăre – Pentru a pregăti această rețetă aveți nevoie de:
Ingrediente necesare pentru blat:
- 3 ouă
- un praf de sare
- 3 linguri zahăr (50 g)
- 1 lingură esență de vanilie (10 g)
- 1 plic praf de copt
- 3 linguri făină (60 g)
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 30 g gelatină + 100 ml lapte
- 8 gălbenușuri
- 130 g zahăr
- 1 lingură esență de vanilie (10 g)
- 1 lingură făină (20 g)
- 300 ml lapte cald spre fierbinte
- 120 g unt la temperatura camerei
- 8 albușuri
- un praf de sare
- 130 g zahăr
- coaja de la o lămâie
Ingrediente necesare pentru glazura de ciocolată:
- 300 ml smântână lichidă
- 50 ml lapte
- 200 g ciocolată neagră 50%
- 40 g unt
Ingredient necesare pentru decor:
- 50 g ciocolată albă rasă
Mod de preparare:
Pentru blat, separă albușurile de gălbenușuri. Mixează spumă albușurile și sarea. Adaugă zahărul și mixează până capătă consistența unei bezele lucioase.
Adaugă gălbenușurile, vanilia și mixează până se deschid la culoare. Cerne făina deasupra și amestecă ușor, cu o spatulă, de jos în sus. Toarnă și nivelează compoziția în tava (detașabilă, rotundă, 25 cm) unsă cu ulei. Lasă la copt la cuptorul preîncălzit la 180°C/treapta 3, timp de 20 min.
Pentru cremă, adaugă gelatina peste lapte și amestecă. Lasă 5 min la hidratat. Separă albușurile de gălbenușuri.
Într-un bol mare, adaugă gălbenușurile, 130 g zahăr și mixează până obții o cremă pufoasă, de o culoare deschisă. Adaugă vanilia, făina și omogenizează. Toarnă câte puțin lapte cald spre fierbinte, în timp ce mixezi.
Într-o cratiță la foc mic, toarnă compoziția de gălbenușuri și amestecă în continuu cu un tel, până se îngroașă. Ia de pe foc, adaugă gelatina, untul și omogenizează. Lasă la răcit.
Într-un bol mare, mixează spumă albușurile și sarea. Adaugă treptat 130 g zahăr în timp ce mixezi până capătă consistența unei bezele lucioase. Adaugă coaja de lămâie și amestecă. Pune bezeaua la aburi și amestecă în continuu 5 min. Lasă la răcit.
Adaugă treptat bezeaua rece peste crema de gălbenușuri rece. Amestecă ușor, cu o spatulă, de jos în sus, după fiecare adăugare.
Asamblare: Toarnă și nivelează crema peste pandișpan. Lasă la frigider 4-6h.
Preparare glazură de ciocolată (după 4-6h):
Adaugă peste ciocolata neagră untul, smântâna fierbinte și laptele fierbinte. Omogenizează și lasă la răcit.
Toarnă și nivelează glazura peste cremă astfel încât să curgă puțin și pe margini. Decorează marginile și centrul cu ciocolată albă rasă. Mai lasă la frigider 2h.
Savurați cu poftă! Poftă bună!