Ingrediente necesare pentru aluat:
- 350-400 g făină
- 100 g zahăr
- 2 ouă
- 120 g unt
- 20 g zahăr vanilat
- 1 linguriță praf de copt
Ingrediente necesare pentru sosul de smântână:
- 300 g smântână fermentată 20%
- 120 g zahăr
- 2 ouă
- 20 g amidon
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 200-300 g căpșuni ( sau alte fructe: mere, afine, vișine, cireșe etc. )
Mod de preparare:
Începem cu aluatul: într-un bol, batem ouăle împreună cu zahărul vanilat și cu zahărul tos, până obținem o compoziție albicioasă și spumoasă.
Adăugăm și bucățelele de unt moale și mixăm până la omogenizare.
Treptat, adăugăm și câte 2-3 linguri de făină cernută și amestecată cu praful de copt.
La început, amestecăm cu o lingură sau cu mixerul, după care frământăm aluatul cu mâinile.
Vom obține un aluat nelipicios și moale, pe care îl învelim cu folie alimentară și îl dăm la frigider pentru 30 de minute.
Pentru sosul de smântână, amestecăm zahărul și amidonul într-un bol, după care adăugăm și ouăle și batem până la omogenizare.
Adăugăm și smântâna și mixăm iar, până la omogenizare.
Spălăm bine căpșunile și le îndepărtăm codițele.
Asamblare: tapetăm cu hârtie de copt fundul unei tăvi rotunde ( 22-26 cm ), cu pereții detașabili.
Ungem suprafața cu unt, după care răspândim aluatul scos din frigider pe fundul și pe pereții tăvii.
Peste blat, turnăm sosul de smântână, după care punem și căpșunile în sos, în poziție verticală.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și coacem tarta timp de 60 de minute, aproximativ.
După 45 de minute, urmărim cu atenție tarta, ca să nu se ardă.
Oprim cuptorul și mai lăsăm tarta înăuntru pentru o jumătate de oră.
Scoatem tarta din cuptor și o lăsăm să se răcească complet, în tavă.
În cazul în care umplutura nu se va lega complet după răcire, dăm tarta la frigider pentru 2 ore.
Transferăm tarta pe un platou, o porționăm și o servim.
Să o savurați cu poftă! Poftă bună!