Prăjiturele moi și sfărâmicioase, umplute cu mac – Se prepară din 400g făină, 125g mac măcinat, 250g unt, 200g smântână și…
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 400 g făină
- 1 praf de sare
- 250 g unt
- 200 g smântână
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 125 g mac măcinat
- 30 g zahăr tos
- 75 ml lapte
- 1 pumn stafide
- Coaja rasă de la 1 lămâie
- 2 linguri miere
Alte ingrediente necesare:
- 2 linguri zahăr pudră și 1 plic zahăr vanilat
Mod de preparare:
Pentru aluat, amestecăm făina cernută cu sarea. Adăugăm bucățelele reci de unt și amestecăm cu mâinile doar cât să obținem o compoziție sfărmicioasă. Adăugăm și smântâna și frământăm un aluat omogen pe care îl împachetăm în folie alimentară și îl punem la frigider pentru câteva ore sau chiar peste noapte.
Pentru umplutură, turnăm laptele într-o cratiță. Adăugăm zahărul, mierea, stafidele spălate, coaja de lămâie și încălzim bine compoziția (fără să fierbem). Luăm de pe foc, încorporăm macul și lăsăm compoziția să se răcească.
Pe suprafața de lucru presărată cu făină, întindem aluatul la o grosime de 4mm. Punem umplutură pe o margine lungă și rulăm cât să acoperim umplutura. Tăiem ruloul, punem iar din umplutură și rulăm. Procedăm la fel până se termină ingredientele. Tăiem rulourile în bucăți de 5-6 cm.
Transferăm prăjiturele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 170 de grade, timp de 15-17 minute. Prăjiturele nu trebuie să se rumenească!
Scoatem tava din cuptor și dăm prăjiturelele prin amestecul de zahăr pudră și zahăr vanilat. Se păstrează bine, timp de câteva zile, într-o cutie închisă etanș.
Savurați cu poftă! Poftă bună!