Rețetă rapidă, cu imagini, explicată pas cu pas – Gogoși de casă fragede și pufoase (la cuptor) – Gogoși moi și aromate (făcute în tavă, la cuptor)
Ingrediente necesare:
- 600 g făină
- 80 g unt topit
- 100 g zahăr pudră
- 30 g drojdie proaspătă sau 9 g drojdie instant
- 350 ml lapte cald, aproximativ
- 2 gălbenușuri
- 10 g zahăr vanilat – opțional
- Coajă rasă de lămâie – opțional
- 1 praf de sare
- 1 ou pentru uns
- Gem pentru umplutură
Mod de preparare:
Dizolvăm drojdia într-un pic de lapte cald, adăugând și un pic de făină și zahăr pudră. Lăsăm să se activeze.
Cernem făina într-un bol. Adăugăm zahărul pudră, un praf de sare, coaja de lămâie, zahărul vanilat, drojdia activată, gălbenușurile, jumătate din laptele rămas, un pic de unt topit și începem să frământăm.
Frământând în continuare, adăugăm treptat untul și laptele rămas, cât să obținem un aluat omogen și moale. Transferăm aluatul pe suprafața de lucru și îl mai frământăm încă un pic. Presărăm un pic de făină într-un bol, transferăm aluatul în el și îl acoperim cu un prosop curat de bucătărie. Lăsăm aluatul la dospit până își dublează volumul.
După dospire, pe suprafața de lucru presărată cu făină, întindem aluatul într-un dreptunghi mare. Tăiem în pătrate, punem umplutură pe fiecare. Tragem două margini spre mijloc și rulăm.
Transferăm gogoșile pe o tavă tapetată cu hârtie de copt (sau unsă cu unt), fără să lăsăm spațiu între ele. Acoperim tava cu un prosop curat de bucătărie și lăsăm gogoșile la dospit timp de 20 de minute.
Ulterior, ungem cu ou bătut și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 25 de minute.
Savurați cu poftă! Poftă bună!