Rețetă pas cu pas, în video – Cozonac baigli cu nucă sau mac – Pentru a pregăti această rețetă aveți nevoie de:
Ingrediente necesare pentru aluatul:
- 1 kg făină
- 20 g drojdie uscată
- 400 g unt 82%
- 2 gălbenușuri
- 1 linguriță de sare
- 250 ml lapte călduț
- 100 g zahăr pudră
Ingrediente necesare pentru siropul de zahăr:
- 500 ml apă
- 500 g zahăr
- 3 cuișoare
Ingrediente necesare pentru umplutura de mac:
- 500 g mac măcinat (dat prin blender)
- Coaja rasă de la 2 lămâi
- Coaja rasă de la 1 portocală
- 1 lingură rasă de scorțișoară
- 1 fiolă esență de vanilie (sau 3-4 pliculețe de zahăr vanilat)
- Se adaugă sirop de zahăr (400-500 ml) până la consistența dorită
Ingrediente necesare pentru umplutura de nucă:
- 500 g nucă măcinată (dată prin blender)
- 100-150 g stafide
- Coaja rasă de la 2 lămâi
- Coaja rasă de la 1 portocală
- 1 lingură rasă scorțișoară
- 1 fiolă esență de vanilie (sau 3-4 plicuri de zahăr vanilat)
- Se adaugă sirop de zahăr (400-500 ml) până la consistența dorită
Alte ingrediente necesare:
- Albuș de ou și 2-3 gălbenușuri
La final, cozonacul se va unge cu:
- primul strat de ou amestecat cu un pic de sare; se dă la frigider 10 minute
- stratul doi de ou cu un pic de sare; se dă la frigider 10 minute
- stratul trei cu albul de ou; se lasă la temperatura camerei 30 minute
După 30 minute, se dă la cuptorul preîncălzit la 200 de grade (căldură jos-sus, rândul din mijloc) pentru 35-45 de minute (depinde de mărime). Se lasă să se răcească peste noapte.
Mod de preparare:
- Pentru aluat, punem drojdia, 1 linguriță de zahăr pudră, laptele și gălbenușurile într-un bol și omogenizăm bine. Punem deoparte.
- Punem făina într-un vas mai mare, adăugăm zahărul pudră rămas, sarea și amestecăm un pic.
- Adăugăm cubulețele de unt (la temperatura camerei) și amestecăm repede cu mâna, până obținem consistența unui pesmet.
- Încorporăm amestecul de drojdie și frământăm aluatul până la omogenizare (cam 10 minute).
- Împachetăm aluatul în folie alimentară și îl dăm la frigider pentru 3 ore.
- Pentru sirop, punem laptele într-o cratiță. Adăugăm zahărul, amestecăm și adăugăm cuișoarele.
- Fierbem siropul pe foc mic până va curge ca uleiul. Oprim focul, scoatem cuișoarele din sirop.
- Pentru umplutura de nucă, punem nuca într-un bol. Adăugăm stafidele, coaja de citrice, vanilia, scorțișoara și amestecăm bine.
- Pentru umplutura de mac, punem macul într-un bol. Adăugăm coaja de citrice, vanilia, scorțișoara și amestecăm bine.
- Cu un polonic, turnăm treptat din siropul de zahăr și în nucă și în mac, până obținem consistența potrivită. Lăsăm umpluturile să se hidrateze până e gata aluatul.
- După 3 ore la frigider, scoatem aluatul și îl punem pe suprafața de lucru presărată cu făina.
- Presărăm făină și pe aluat și îl întindem într-o foaie mai lungă pe care o tăiem în două.
- Luăm prima bucată și întindem la o grosime de 4 mm. Îndreptăm marginile aluatului și întindem umplutura de nucă deasupra.
- Pliem un pic 2 margini după care rulăm cu mare grijă. Ungem capătul cu un pic de albuș și rulăm până la capăt. Transferăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. (vezi video)
- Întindem și aluatul rămas peste care întindem umplutura de mac. Rulăm și punem în tavă.
- Cu un băț de frigărui, înțepăm cozonacii pe toate părțile, până jos.
- Ungem cozonacii cu gălbenușul bătut cu sare și dăm tava la frigider pentru 10 de minute.
- După 10 de minute, ungem cu al doilea strat de gălbenuș și dăm cozonacii înapoi la rece pentru încă 10 minute.
- După 10 minute, ungem cu albuș de ou. Lăsăm cozonacii la temperatura camerei pentru 30 de minute.
- După 30 de minute, dăm tava la cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru aproximativ 35-45 de minute.
- După coacere, lăsăm cozonacii să se răcească peste noapte.
Savurați cu poftă! Poftă bună!