Rețetă explicată pas cu pas, cu imagini – Tort cu merișoare și cremă delicată – Tort de casă
Ingrediente necesare pentru blat:
- 5 ouă
- 1 praf de sare
- Vanilie
- Jumătate linguriță praf de copt
- 20 g zeamă de lămâie
- Coajă de lămâie
- 30 g ulei
- 170 g făină
- 180 g zahăr
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 12 g gelatină și 80 g apă
- 450 g merișoare și zahăr
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 60 g zeamă de lămâie
- 300 g lapte condensat
- 700 g smântână
- Vanilie
Mod de preparare:
Pentru blat, spargem ouăle într-un bol. Adăugăm un praf de sare și mixăm timp de 30 secunde. Adăugăm zahărul tos și cel vanilat și mixăm timp de 7-8 minute. Adăugăm coaja rasă se lămâie și mixăm timp de 10 secunde.
Încorporăm treptat și făina cernută împreună cu praful de copt. încorporăm și uleiul și zeama de lămâie. Transferăm compoziția într-o tavă de 22 cm tapetată cu hârtie de copt. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 30 de minute.
După coacere, lăsăm blatul să se răcorească timp de 10-15 minute după care îl răsturnăm pe un grătar. Îndepărtăm hârtia de copt și lăsăm să se răcească. După ce se răcește, învelim blatul în folie și îl dăm la frigider pentru câteva ore.
Pentru umplutură, mixăm merișoarele cu blenderul până obținem o pastă după care adăugăm zahărul și amestecăm. Amestecăm gelatina cu apa și o lăsăm să se umfle.
Încălzim gelatina cât să se lichefieze, având grijă să nu o fierbem. Adăugăm câteva linguri din compoziția de merișoare, omogenizăm și turnăm totul înapoi. Amestecăm bine.
Pentru cremă, punem smântâna într-un bol. Adăugăm un pic de zahăr vanilat, laptele condensat și mixăm timp de 4 minute. Adăugăm și zeama de lămâie și mixăm.
Uniformizăm suprafața blatului și tăiem în 4. Punem un blat în tavă. Întindem un strat de cremă peste care punem umplutura de merișoare cu ajutorul unui poș.
Acoperim cu al doilea blat, punem crema, umplutura și acoperim cu al treilea blat. Punem un strat de cremă, umplutură și acoperim cu al patrulea blat.
Acoperim blatul cu cremă și dăm tortul la frigider peste noapte.
A doua zi acoperim suprafața tortului cu crema rămasă și decorăm cu umplutura rămasă.
Savurați cu poftă! Poftă bună!