Această rețetă este din caietul mamei, o făcea mereu pentru că era una din preferatele noastre… Foile sunt fragede și moi, iar umplutura generoasă cu brânză și stafide, dulce și aromată, completează perfect această minunată prăjitură…
Ingrediente:
Ingrediente pentru foi:
- 170 grame zahăr
- 2 ouă
- 125 grame margarină
- 1 praf de copt
- 500 grame făină
- smântână cât cuprinde
- un praf de sare
Ingrediente pentru umplutura cu brânză:
- 8 ouă
- 1 kg brânză de vaci
- 16 linguri de zahăr
- 100 grame stafide
- coaja de la o lămâie
- zahăr vaniliat
- un praf de sare
Mod de preparare:
Pentru început, frământăm margarina cu făina, zahărul, sarea, zahărul vanilat și praful de copt. Trebuie să obținem o compoziție nisipoasă… Adăugăm ouăle, apoi smântâna, astfel încât să obținem un aluat legat, omogen… Lăsăm deoparte să se odihnească și pregătim umplutura…
Pentru umplutură, separăm albușurile de gălbenușuri. Batem gălbenușurile cu 8 linguri de zahăr și sarea, până se topesc… Adăugăm brânza de vaci și amestecăm bine bine… Adăugăm și zahărul vanilat, coaja rasă de lămâie și stafidele…
În continuare, batem albușurile spumă tare, cu un praf de sare… Când se țin de tel, adăugăm treptat restul de 8 linguri de zahăr. Mixăm în continuare, până se topește zahărul și până obținem o bezea lucioasă și fermă…
Amestecăm încet cu compoziția de brânză și gălbenușuri…
Revenim la aluat și îl împărțim în două părți egale. Din fiecare parte, întindem o foaie egală cu tava în care coacem… Punem una din foi în tavă, înțepăm cu o furculiță și adăugăm crema de brânză. Acoperim cu cea de-a doua foaie, pe care o înțepăm de asemenea cu furculița…
Dăm totul la cuptorul încins în prealabil și coacem până se rumenește ușor deasupra…
La final, decorăm cu zahăr pudră vanilat…
Se taie și se servește după ce se răcește suficient…
Personal, nu am avut răbdare să se răcească complet și am tăiat prăjitura mai repede 🙂
Să o savurați cu drag! Poftă bună!
Rețetă preluată cu acord de la dna. Margareta Cismasiu, de pe blogul personal al acesteia.