Dintre toate retetele de ardei gras murat pe care le-am incercat, aceasta este preferata mea. Este foarte usoara si extrem de gustoasa. Iti recomand sa o incerci si tu.
Ingrediente:
- 5 kg ardei gras, 5 cepe
- 4 ardei iuti, jumatate cana de usturoi
- 250 gr zahar, 220 ml otet
- 200 ml ulei de floarea soarelui
- 30 gr sare
Mod de preparare:
Decojim usturoiul si il taiem in bucati. Ardeiul iute il curatam de seminte si il taiem in inele. In cazul in care folosim ardei iute uscat, trebuie sa-l sfaramam. Decojim ceapa si o taiem in bucati mici.
Spalam bine ardeii grasi, le scoatem samburii si ii taiem in mai multe bucati.
Pregatim marinada. Punem apa la incalzit, intr-o cratita. Adaugam sare si zahar. Amestecam pentru a se dizolva sarea si zaharul. Lasam marinada sa fiarba 15 minute, apoi adaugam ulei de floarea soarelui si otet.
Adaugam ardeii in marinada clocotita. Lasam ardeii la fiert, la foc mic, timp de 40 de minute. Acoperim cratita cu un capac. Cat timp ardeii fierb, pregatim borcanele si capacele. Le spalam bine si le sterilizam. Borcanele le putem steriliza in cuptor, iar capacele intr-o oala cu apa fierbinte.
Scoatem ardeii din cratita si ii punem in borcane. Adaugam apoi marinada fierbinte si infiletam imediat capacele. Intoarcem borcanele cu gura in jos si ne asiguram ca nu exista scurgeri.
Acoperim apoi borcanele cu o patura sau un prosop gros si le lasam sa se raceasca. Dupa ce s-au racit complet, le depozitam intr-un loc intunecat si racoros, de preferat in pivnita sau in camara.
Poftă mare!