Daca iti plac muraturile, nu trebuie sa ratezi aceasta reteta. Incearc-o si surprinde-ti papilele gustative. Sunt convinsa ca n-ai mai mancat niciodata muraturi atat de gustoase. Reteta o gasesti in randurile de mai jos. Nu am specificat cantitatea exacta de ingrediente, pentru ca depinde de marimea legumelor.
Ingrediente:
- Rosii, castraveti
- Crengute de marar, boabe de piper negru si ienibahar
- Seminte de mustar, frunze de coacaz
- 1 frunza de hrean, usturoi
Ingrediente pentru marinada (la 1 litru de apa):
- 3 linguri zahar
- 4 lingurite sare grunjoasa
- 2.5 linguri otet 9%
Mod de preparare:
Clatim binele legumele sub un jet de apa rece. Spalam bine castravetii, folosind un burete curat. Castravetii culesi cu o zi inainte trebuie pusi intr-un bol cu apa rece si lasati deoparte pentru 3 ore.
Punem apoi catravetii pe un prosop de hartie curat, ii lasam sa se usuce, dupa care le taiem capetele.
Clatim frunzele de coacaz si crengutele de marar in apa curata. Punem cate 2 frunze de coacaz si o frunza de hrean in fiecare borcan.
Taiem usturoiul curatat in felii. Adaugam cateva felii de usturoi in borcane. De asemenea, adaugam 4 boabe de piper negru in fiecare borcan. Adaugam si cateva seminte de mustar si boabe de ienibahar.
Asezam castravetii in borcane. Deasupra punem rosiile. Fierbem apa intr-o cratita, iar cand da in clocot o turnam in borcanele cu legume. Incercam sa turnam in fir subtire, astfel incat borcanele sa nu se sparga.
Acoperim borcanele cu capace si lasam legumele sa se incalzeasca timp de 15-20 de minute. Scurgem apoi apa din borcane si o aruncam.
Punem din nou apa la fiert, iar cand da in clocot o turnam in borcane. Acoperim borcanele cu capace si asteptam 20 de minute. Scurgem apa din borcane si o turnam intr-o cratita.
Pregatim marinada. Adaugam sare si zahar in apa.
Lasam marinada sa fiarba, apoi adaugam otetul si o luam de pe foc. Turnam marinada fierbinte in borcane. Inchidem borcanele ermetic cu capace.
Intoarcem borcanele cu gura in jos si verificam sa nu curga marinada. Lasam borcanele in aceasta pozitie si le acoperim cu o patura groasa pentru a se raci lent. Dupa ce se racesc complet, le depozitam intr-un loc intunecat si racoros, de preferat in pivnita sau in camara.
Poftă mare!