Rețetă cu imagini, explicată în detaliu, pas cu pas – Tort de casă cremos și delicios – Rapid și ușor de pregătit…
Ingrediente necesare pentru foaie (folosim o tavă de tort de 28 cm):
- 150 g făină
- 1 linguriță praf de copt
- 1 ou
- 60 g unt
- 1 linguriță esență de vanilie
- 50 g zahăr pudră
Ingrediente necesare pentru pandișpan:
- 5 ouă
- 6 linguri zahăr pudră
- 6 linguri făină
- 1 linguriță praf de copt
- 1 lingură pudră de cacao
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 600 ml frișcă lichidă
- 2 plicuri întăritor frișcă
- 400 g mascarpone
- 200 g ciocolată neagră
- 200 g ciocolată cu lapte
- 250 g piure de castane
- Esență de rom
- 100 g vișine înmuiate în rom și scurse bine
Mod de preparare:
Pentru foaie, setăm cuptorul la 175 de grade. Cernem făina într-un bol. Adăugăm zahărul pudră, praful de copt, untul, oul, esența și frământăm un aluat omogen. Dacă aluatul este prea lipicios, adăugăm încă un pic de făină.
Tapetăm tava cu hârtie de copt și transferăm aluatul în ea. Cu mâinile, uniformizăm frumos aluatul, formând un blat. Înțepăm blatul cu o furculiță, din loc în loc. Dăm tava la cuptorul preîncălzit și coacem foaia timp de 25 de minute. După coacere, o lăsăm să se răcească complet.
Pentru pandișpan, setăm cuptorul la 175 de grade. Pregătim două poșuri pe care le punem în câte un pahar. Tapetăm tava de tort și o tavă dreptunghiulară cu hârtie de copt.
Spargem ouăle într-un bol. Adăugăm un praf de sare și începem să mixăm. Adăugăm treptat zahărul și mixăm până obținem o compoziție spumoasă, albicioasă și voluminoasă. Adăugăm făina cernută împreună cu praful de copt și mixăm până la omogenizare, la viteză mică.
Împărțim aluatul în două și amestecăm o parte cu pudra de cacao cernută, folosind o spatulă.
Transferăm cele două tipuri de aluat în poșurile pregătite. Transferăm aluaturile în tavă dreptunghiulară, așa cum se vede în imaginea de mai jos. Coacem timp de 10 minute.
Transferăm cele două tipuri de aluat în tava rotundă, așa cum se vede în imaginea de mai jos. Coacem timp de 10 minute.
Vom obține un blat dreptunghiular și unul rotund pe care îi lăsăm să se răcească.
Pentru cremă, mixăm frișca lichidă spumă tare împreună cu întăritorul. Încorporăm și mascarpone.
Mixăm piureul de castane, adăugând și esență de rom după gust. Adăugăm un sfert din cantitatea de frișcă cu mascarpone și omogenizăm.
Topim ciocolata neagră, adăugăm un sfert din frișca cu mascarpone și amestecăm bine. Topim și ciocolata cu lapte, adăugăm frișca rămasă și omogenizăm.
Asamblare: punem foaia în tava rotundă. Tăiem blatul dreptunghiular în fâșii și așezăm fâșiile pe marginea tăvii. Peste foaie întindem crema cu ciocolată neagră peste care întindem crema cu castane. Peste crema de castane punem vișinele bine scurse și le împingem un pic în cremă. Întindem crema de ciocolată cu lapte peste vișine.
Uniformizăm frumos blatul de la margini și acoperim tortul cu blatul rotund. Dăm tortul la frigider peste noapte sau măcar pentru câteva ore.
Savurați cu poftă! Poftă bună!