Ingrediente pentru două foi de aluat:

  • 2 gălbenușuri
  • 400 grame de făină albă
  • 1 praf de sare
  • 100 ml apă minerală carbogazoasă
  • 125 ml iaurt gras

Ingrediente pentru împachetat:

  • 175 grame de unt sau margarină (am folosit Rama)
  • 30 de grame de făină

Ingrediente pentru cremă:

  • 1 litru de lapte
  • 6 ouă
  • 12 linguri de zahăr
  • 200 grame făină albă
  • 1 plic de gelatină alimentară granulată
  • 2-3 linguri de esență de vanilie sau 3 plicuri de zahăr vanilat

Cum se prepară?

Frământâm un aluat neted și elastic, din gălbenușuri, apă minerală, praful de sare, iaurt și 400 grame de făină.
Dacă este nevoie, mai adăugați 1-2 linguri de făină…

Așezăm aluatul pe planul de lucru, uns cu puțin ulei, și îl împărțim în 2 părți egale.
Frământăm untul sau margarina cu 30 grame de făină, până la incorporarea acesteia – Făina are rolul de a face mai bună aderența grăsimii la aluat…
Luăm o parte de aluat și o întindem într-o foaie pătrată pe planul de lucru (uns cu puțin ulei).

Distribuim o jumătate din cantitatea de unt sau margarină pe toată suprafața foii. Crestăm apoi câte două tăieturi pe fiecare din laturile pătratului, fără a le desprinde complet…

Se pliază către mijloc – Mai întâi pătratele mai mici din colțuri…
De fiecare dată, acoperim cu partea opusă celei pliate anterior…

Odată colțurile adunate la mijloc, continuăm plierea cu pătratele rămase pe mijlocul laturilor… De fiecare dată, acoperim un pătrat deja pliat cu opusul lui…
Fiecare bucată de aluat împachetată se așează pe o tavă, cu partea spre care s-au făcut plierile în jos…

Se înfoliază și se lasă 15 minute la frigider…
După un sfert de oră, se așează pe planul de lucru (bine uns cu ulei), cu partea pe care s-au făcut plierile în sus…
Se unge ușor cu ulei (folosind o pensulă) și se întinde din nou aluatul în formă pătrată, efectuând crestături indentice…

Pentru a întinde, începem prin a presa cu sucitorul pe mijlocul “pachetului”, apoi rotim sucitorul, apăsând ușor…
Adăugăm jumătatea de unt sau margarină rămasă și pliem identic ca prima dată… Dăm la frigider pentru aprox. 30 de minute…

După jumătate de oră, întindem aluatul în mod similar, în foaie de dimensiunea dorită – Eu am făcut plăcinta într-o tavă de 40/28 cm…
Rulăm foaia pe sucitor și derulăm sucitorul deasupra tăvii, așezând astfel aluatul la locul lui…

Dăm la cuptorul încins pentru 15-20 minute…

Pentru cremă, amestecăm gălbenușurile cu 6 linguri de zahăr și făină. Adăugăm, puțin câte puțin, laptele rece, cât să se omogenizeze… Restul de lapte îl punem la fiert…

Când laptele dă în clocot, adăugăm compoziția de gălbenușuri, amestecând continuu…
Amestecăm până ce obținem o cremă consistentă, în care adăugăm esența de vanilie… Dăm deoparte…

Punem gelatina la hidratat cu 2-3 linguri de apă rece, apoi adăugăm gelatina în crema caldă… Amestecăm bine, până la dizolvare…
Batem albușurile spumă, adăugăm zahărul rămas și continuăm până ce obținem o bezea fermă, cu aspect lucios…
Adăugăm bezeaua în crema fierbinte de gălbenușuri… Amestecăm cu mișcări circulare, de jos în sus…

Incorporăm bezeaua în crema fierbinte, păstrând cât mai mult aer, pentru a obține o compoziție spumoasă…

Rețeta a fost preluată cu acord de la dna. Liliana Toma, de pe blogul personal Cu Lili În Bucătărie

Rețeta este de la Laura Laurențiu