Ingrediente necesare pentru blat:
- 5 ouă
- 270 g făină de grâu
- 120 g semințe de mac
- 200 g zahăr
- 100 ml ulei
- 150 ml apă călduță
- 1 plic praf de copt
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 250 g brânză de vaci, la găletușă
- 250 ml smântână lichidă pentru frișcă, cu minim 33% grăsime
- 250 g brânză mascarpone cu 82% grăsime
- 1 plic întăritor frișcă
- 4 linguri zahăr pudră
Ingrediente necesare pentru jeleul de lămâie:
- 3 linguri zahăr
- 300 ml lichid: sucul de la 1 lămâie completat cu apă
- Jumătate plic praf de budincă de vanilie ( 20g)
Mod de preparare:
Înainte cu o zi, punem semințele de mac în apă călduță, la înmuiat. A doua zi, măcinăm semințele. Separăm albușurile de gălbenușuri. Batem albușurile spumă tare. Mixăm gălbenușurile spumă, împreună cu zahărul, după care adăugăm treptat și uleiul și apa călduță.
Cu o spatulă, încorporăm făina cernută cu praful de copt, iar la final semințele de mac măcinate, coaja de lămâie și spuma tare de albușuri.
Transferăm compoziția într-o tavă de 35*25 cm tapetată cu hârtie de copt și nivelăm.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și coacem blatul timp de 30 de minute sau până trece testul cu scobitoarea.
Între timp, pregătim și crema. Amestecăm brânza mascarpone cu 3 linguri de zahăr pudră, într-un bol mediu. Adăugăm și brânza de vaci și amestecăm iar, până la omogenizare.
Într-un alt bol, mixăm smântâna lichidă împreună cu 1 lingură de zahăr pudră. Încorporăm treptat și întăritorul de frișcă. Lingură cu lingură, adăugăm frișca în compoziția de brânză și amestecăm ușor cu o spatulă de silicon până la omogenizare. Întindem uniform crema astfel obținută peste blatul rece.
Pentru jeleu, amestecăm într-o cratiță toate ingredientele necesare după care punem cratiță pe foc. Gătim până jeleul începe să se îngroașe, după care luăm de pe foc. Lăsăm jeleul deoparte pentru 1-2 minute, după care îl întindem uniform peste stratul de cremă.
Dăm prăjitura la frigider ca să se solidifice și crema și jeleul, după care putem porționa și servi.
Să o savurați cu poftă! Poftă bună!