Ingrediente:

 

300 gr făină de secară tip 1150
400 gr făină de grâu tip 550
1 lingură de zahăr
2 lingurițe rase de sare
7 gr drojdie uscată
100 gr de maia
2 cepe mari
150 gr Speck sau piept de porc uscat afumat
1 lingură de ulei

Preparare:

 

Făina,zahărul, sarea, si drojdia se amestecă uscate. Maiaua se dizolvă cu 450 ml apă călduță apoi frământați.Acoperiți aluatul obținut cu un prosop și lăsați la dospit 45 de minute.

Intre timp curățați ceapa și tăiați-o in bucățele mici impreună cu speckul. Incălziți puțin uleiul apoi prăjiți scurt ceapa și speckul după care scurgeți și lăsați să se răcească.

Dupa ce s-au răcit, incorporați-le in aluat prin frământare și dați formă pâinii. Intr-o tavă mai adâncă,turnați 150 ml apă apoi așezați o foaie de copt deasupra apei și pâinea pe foaia de copt.

Stropiți pâinea cu puțină apă și acoperiți din nou cu un șervet pentru incă 20 de minute.

Porniți cuptorul la 250 de grade. Introduceți pâinea și coaceți pentru 13 minute. Reduceți temperatura la 200 grade și coaceți pentru incă 20-25 de minute.
Scoateți pâinea și lasați-o la răcit pe un grătar.

 

Poftă bună!