Rețetă ușoară și aromată, pas cu pas, în imagini – Prăjitură cu foi fragede, cremă de lapte, sirop de cafea și glazură de ciocolată
Ingrediente necesare pentru foile cu cacao:
- 200 g făină
- 50 g unt
- 50 g zahăr
- 1 ou
- 25 g pudră de cacao
- 10 g Szalalkali
- 50 ml lapte
Ingrediente necesare pentru blat:
- 4 ouă
- 80 g zahăr
- 60 g făină
- 20 g amidon de porumb
- 1 lingură ulei
Ingrediente necesare pentru crema fiartă:
- 400 ml lapte
- 30 g amidon de porumb
- 2 gălbenușuri
- 150 g zahăr
- 12 g zahăr vanilat
- 200 g unt moale
Ingrediente necesare pentru siropul de cafea:
- 100 g zahăr
- 100 ml cafea
Ingrediente necesare pentru glazură:
- 100 g ciocolată neagră
- 15 g unt
- 50 ml frișcă lichidă
Mod de preparare:
Începem cu crema: punem amidonul într-un vas. Adăugăm zahărul, gălbenușurile, 100 ml de lapte și amestecăm foarte bine. Adăugăm laptele rămas și fierbem pe foc mediu, amestecând des. Când crema se îngroașă, o luăm imediat de pe foc și încorporăm vanilia. Acoperim suprafața cremei cu folie alimentară și o lăsăm să se răcească până la temperatura camerei.
Pentru sirop, turnăm cafeaua într-un vas. Adăugăm zahărul și, după ce ajunge la punctul de fierbere, lăsăm siropul pe foc pentru încă 6-7 minute. Luăm de pe foc și îl lăsăm să se răcească.
Pentru foile cu cacao, amestecăm făina cu pudra de cacao, Szalalkali, zahărul, untul moale și oul. Frământăm cu mâna până la omogenizare, încorporând și laptele. Împărțim aluatul astfel obținut în două părți egale din care formăm 2 biluțe.
Întindem prima bilă, pe o bucată de hârtie de copt presărată cu un pic de făină, la 30*20 cm. Cu ajutorul hârtiei, rulăm și transferăm foaia pe dosul unei tăvi, presărat cu un pic de făină. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 7-8 minute. Procedăm la fel și coacem și a doua foaie cu cacao. Le lăsăm să se răcească.
Pentru blat, mixăm albușurile spumă tare, încorporând și 20 g zahăr. Separat, mixăm gălbenușurile cu zahărul rămas, cu amidonul și făină. Adăugăm și un sfert din spuma de albușuri și uleiul și mixăm până la omogenizare. La final, încorporăm și spuma rămasă, folosind o spatulă.
Tapetăm tava cu hârtie de copt, transferăm compoziția în ea și coacem blatul la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 15-20 de minute.
Pentru glazură, topim ciocolata împreună cu untul și frișca, pe baie de aburi. Amestecăm până la omogenizare și lăsăm să se răcorească.
Îndepărtăm hârtia de copt de pe blat, lăsăm să se răcească complet și ne întoarcem la cremă. Îndepărtăm folia și transferăm crema într-un bol, peste untul moale. Mixăm până la omogenizare.
Asamblare: foaie cu cacao, 1/ 3 din sirop, jumătate din cremă, blat, siropul rămas, crema rămasă, foaie cu cacao, glazură de ciocolată. Dăm prăjitura la frigider peste noapte.
Savurați cu poftă! Poftă bună!