🔸 Pentru blat:
🥚 5 ouă
🧂 Un praf de sare
🍦 8 g (1 linguriță) zahăr vanilat
🍬 150 g zahăr
🌾 120 g făină
🍫 30 g cacao
🧁 1 linguriță praf de copt
💧 50 g apă clocotită
📏 Tavă 28×18 cm
🔥 Coaceți la 180°C timp de 35 de minute
🔸 Pentru caramel:
🍬 200 g zahăr
🥛 120 g frișcă caldă 33%
🧈 50 g unt (2 linguri)
🔸 Pentru cremă:
🥛 200 g frișcă 33%
🧀 600 g cremă de brânză
❄️ Se lasă la frigider timp de 4 ore
🔸 Pentru stratul de ciocolată:
🍫 120 g ciocolată
🧈 60 g unt (2,5 linguri)
Mod de preparare:
Pentru blat, mixăm albușurile spumă tare împreună cu un praf de sare și zahărul vanilat. Treptat adăugăm zahărul tos, mixând continuu.
Încorporăm cu grijă gălbenușurile, după care încorporăm treptat și făina cernută împreună cu pudra de caca și praful de copt.
Dizolvăm 1 lingură din compoziție în apa clocotită după care turnăm înapoi în compoziție.
Transferăm într-o tavă (28×18 cm) tapetată cu hârtie de copt și coacem la 180 grade C aproximativ 35 minute.
Pentru caramel, punem zahărul la caramelizat într-o tigaie. Când capătă o culoare frumoasă, adăugăm treptat frișca lichidă fierbinte, iar la final încorporăm și untul.
Transferăm caramelul într-un bol, acoperim cu folie și lăsăm să se răcorească.
Scoatem blatul din tavă și îl tăiem în două.
Pentru cremă, mixăm frișca spumă tare și încorporăm crema de brânză. Adăugăm caramelul, lăsând deoparte 3-4 linguri.
Peste primul blat întindem jumătate din cantitatea de cremă, peste cremă punem caramelul rămas (cu un poș), acoperim cu crema rămasă și așezăm al doilea blat deasupra.
Lăsăm prăjitura la frigider pentru 4 ore, după care decorăm cu glazură.
Pentru glazură, topim împreună ciocolata cu untul și amestecăm până la omogenizare.