Rețetă explicată pas cu pas – Plăcintă de casă cu mere – Pentru a pregăti această rețetă aveți nevoie de:
Ingrediente necesare pentru foi:
- 2 gălbenușuri
- 1 linguriță bicarbonat
- 2 linguri zahăr vanilinat
- 100 g unt
- 250 g făină
- 80 ml lapte
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- coajă rasă lămâie
- 2 kg mere
- 3 linguri zahăr
- 2 lingurițe esență de rom
- 2 lingurițe vanilie
- o linguriță scorțișoară
- 50 g unt
- 3-4 linguri griș
Mod de preparare:
Aluat:
Amestecăm untul, gălbenușurile, zahărul, vanilia, făina cernută și bicarbonatul stins cu puțin oțet, adăugăm laptele rece puțin câte puțin.
Aluatul trebuie să fie elastic, bun de întins foi și ușor de modelat. Ajustăm cantitățile de făină și de lapte, astfel încât aluatul să fie elastic. Acoperim cu folie și punem la frigider cât pregătim umplutura.
Umplutură:
Spălăm, curățăm și radem merele pe răzătoarea cu ochiuri mari. În 50 g de unt, gătim merele și restul ingredientelor pentru umplutură (până se evaporă zeama): coaja rasă lămâie, 3 linguri zahăr, 2 lingurițe esență de rom, 2 lingurițe vanilie, o linguriță scorțișoară. Lăsăm la răcit.
Asamblare:
Pregătim tava și o ungem cu unt. Scoatem aluatul de la rece și îl împărțim în 2 bucăți, pe care le întindem în 2 foi.
Așezăm în tavă prima foaie și o înțepăm cu furculița. Punem umplutura de mere și întindem uniform, punem a doua foaie și înțepăm cu furculița.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit, la foc mic, până când prăjitura începe să prindă o culoare ușor maronie pe laterale. La final, decorăm cu zahăr pudră.
Notițe
- Folosim o tavă de 22×25 cm
- Untul trebuie să fie la temperatura camerei
- Merele sunt cântărita abia după decojire
Poftă bună!