Deci…la viața mea, am încercat o grămadă de rețete de pogăci…le-am descoperit in urmă cu 13 ani la Oradea și mi-au plăcut f tare! Practic sunt un fel de pateuri,saleuri sau sărățele , în unele variante…în altele sunt ca și aperitive…complicat!
Din multele rețete încercate, unele le-am păstrat , altele nu…dar tot timpul mi se părea că mai trebuie ceva…așa că , am probat diverse și multe până am ajuns la rețeta asta! Ies niste pogacele-pateuri foietate si gustoase de dai cu căciula de pământ .
Ingrediente:
- 1,4 kg făină
- 250 gr unt
- 250 gr untură
- 200 gr brânză de burduf
- 350 gr brânză telemea
- 350 ml iaurt de oaie
- 1 ou, chimen semințe
- 1 linguriță cu vârf de sare ,eventual,mai puțină dacă telemeaua e prea sărată
- 100 ml lapte
- 14 gr drojdie uscată
Preparare:
Se freacă făina cu untul si 150 gr untură ( 100 gr le punem deoparte) apoi se adaugă restul de ingrediente ( la fel, 150 gr telemea se pun deoparte) iar drojdia se dizolvă in lapte împreună cu lingurița de zahăr .
Se lasă jumatate de oră la dospit apoi se întinde foaie , cat de cat uniformă . Se unge cu o parte din untură apoi se rade fin o parte din brânză si se împachetează exact ca la hajas sau osânzele . Se lasă jumătate de oră iar si se repetă operația.
După jumătate de oră se întinde foaie de cca 1,5-2 cm grosime , se unge cu ou, se mai rade puțină brânză sau cascaval dacă aveti si se taie pătrate sau dreptunghiuri …cum doriți ! Se coc la 180 grade( eu am cuptor electric cu ventilație ) cca 20-25 minute. Spor si poftă bună!!