Rețetă explicată pas cu pas – Ecler la tavă – Pentru a pregăti această rețetă aveți nevoie de:
Ingrediente necesare pentru blat:
- 120 ml lapte
- 120 ml apă
- 120 g făină
- 80 g unt
- 4 ouă
- puțină sare
Ingrediente necesare pentru crema de vanilie:
- 4 linguri amidon alimentar
- 400 ml lapte
- 3 gălbenușuri
- 8 linguri zahăr
- 50 g unt
- 200 g mascarpone
- zahăr vanilinat
Ingrediente necesare pentru frișcă:
- 250 ml smântână fermentată
- 2-3 linguri zahăr
- 1 linguriță întăritor pentru frișcă
Pentru ornare:
- 50 g ciocolată
- 1 linguriță unt
- 2 linguri apă
Mod de preparare :
Blat:
Într-un vas adăugăm apa, laptele, untul și sarea. Punem la foc mic, până dă în clocot. Luăm de pe foc, adăugăm făina și amestecăm energic.
Punem înapoi pe foc și amestecăm timp de 1 minut. Lăsăm la răcit 2 minute și amestecăm ușor pentru a scoate aburul. Adăugăm ouăle (fie le încorporăm unul câte unul, fie pe toate odată cu telul sau cu o paletă).
Punem compoziția lingură cu lingură în tavă și întindem uniform. Coacem 35-40 minute la 175 grade Celsius, după care lăsăm la răcit în cuptor cu ușa deschisă.
Cremă:
Într-un vas cu fund dublu adăugăm 3 gălbenușuri, amidonul și zahărul. Adăugăm treptat laptele și amestecăm cu un tel, pentru a nu se forma cocoloașe. Punem la foc mic și amestecăm continuu până devine ca o budincă. Oprim focul, lăsăm 1 minut, după care adăugăm untul cuburi.
Amestecăm până la omogenizare și acoperim cu o folie (neapărat) alimentară și lăsăm la răcit. Când e rece, adăugăm mascarpone și mixăm la viteză mică doar până la omogenizare.
Așezăm blatul în aceeași tavă, dar fără hârtia de copt. Punem cremă de vanilie deasupra și nivelăm.
Frișcă:
Într-un bol mixăm smântâna rece cu zahărul până devine fermă. Dacă dorim, putem adăuga întăritor pentru frișcă dacă nu avem o smântână calitativă. Întindem frișca peste crema de vanilie.
Ornare:
La foc mic omogenizăm ingredientele și lăsăm la răcit. Ornăm după preferință și lăsăm prăjitura la frigider pentru 2-3 ore.
Notițe
- Folosim o tavă cu dimensiunea 22×32 cm
- reîncălzim cuptorul la 175 grade Celsius
Savurați cu poftă! Poftă bună!