Bezeaua este considerată ca fiind cel mai grațios desert. Cu un exterior crocant, un mijloc aerat și o dulceață subtilă, bezeaua este o delicatesă ce se topește în gură.
Există 3 tipuri de bezea – franțuzească, italiană și elvețiană, diferențele dintre acestea constând în tipul de zahăr folosit, metoda de mixare a ingredientelor și gradul de fermitate al compoziției finale.
Astăzi dorim să vă prezentăm o rețetă de bezea elvețiană.
Realizată doar din albușuri de ou și zahăr, la care se pot adăuga alte câteva ingrediente, în funcție de preferințe, procesul de preparare al bezelei este foarte simplu. Se bat albușurile cu zahărul, inițial la bain-marie, până ce albușurile devin spumă și zahărul este complet dizolvat.
Se îndepărtează de la baia de aburi și se continuă mixarea, până ce compoziția obținută devine fermă și lucioasă. Tot ce mai rămâne de făcut este modelarea bezelelor și coacerea acestora.
Din moment ce prepararea bezelelor presupune folosirea puținor ingrediente și respectarea câtorva instrucțiuni, este important să urmați cu precizie fiecare pas…
Ingrediente:
- 150 g albuș de ou de găină (aproximativ 4 – 5 ouă)
- 300 g zahăr tos
Mod de preparare
Într-un bol de sticlă sau inox se adaugă albușurile și zahărul. Se dă bolul la bain-marie, amestecând cu un tel, până ce compoziția devine fierbinte, iar zahărul complet dizolvat, dar aveți grijă ca temperatura compoziției să nu depășească 60 grade Celsius.
Se ia bolul de la baia de aburi și se continuă amestecarea compoziției, cu ajutorul unui mixer, la cea mai mare viteză.
Se mixează bine, pentru aproximativ 10 minute, până ce compoziția devine lucioasă și capătă o consistență fermă.
Se tapetează tava cu hârtie de copt și se așează bezelele formate cu ajutorul unui poș.
Bezelele se coc la 110 grade Celsius, pentru 60 – 90 de minute, până când acestea devin complet uscate.
Pot fi mâncate atât calde, cât și reci, iar compoziția de bezea elvețiană poate fi utilizată în prepararea prăjiturii Pavlova, pentru diverse tarte sau chiar pentru a orna diverse deserturi și brioșe.
Să le savurați cu drag!
Discussion about this post