Rețetă explicată pas cu pas – Plăcintă cu cremă fină și delicioasă de iaurt – Pentru a pregăti această rețetă aveți nevoie de:
Ingrediente necesare:
- foi de plăcintă Fillo
- 6 ouă
- 650 ml iaurt
- 50 g amidon
- 220 g zahăr
- 3 plicuri zahăr vanilinat
- esență de rom
- 2 linguri zeamă lămâie
- coajă de la o lămâie
- 50 g unt topit
- stafide opțional
- sare
Mod de preparare:
Dezghețăm foile la temperatura camerei. Topim untul și îl lăsăm la răcit.
Separăm ouăle. Într-un vas mare, mixăm gălbenușurile cu 150 g zahăr, puțină sare și zahărul vanilinat.
Adăugăm iaurtul, amidonul, coaja de lămâie, zeama de lămâie și mixăm la treaptă mică pentru câteva secunde.
Putem opri puțină cremă înainte de a adăuga albușurile și să ungem la suprafață. Stratul superior va fi mai crocant după coacere.
Mixăm albușurile cu restul de zahăr până devin spumă. Le încorporăm ușor, ușor în crema de iaurt.
Preîncălzim cuptorul 170-180 grade Celsius.
Montarea plăcintei:
Așezăm foile (3-4 foi sau 2 foi pliate în 2), ungem fiecare foaie cu puțin unt topit (nu prea mult). Punem câteva linguri de cremă, astfel încât să ne ajungă pentru toate straturile.
Punem iar o foaie, ungem cu puțin unt și repetăm până umplem tava. Ultimul strat e doar cremă. Lăsăm la copt la 170-180 de grade Celsius pentru 35-40 de minute.
Notițe
În funcție de cât de mare este tavă, punem foaie cu foaie (dacă e tava mare) sau îndoim în 2 o foaie mai mare (dacă e tava mică)… Punem fie 4 foi, fie 5, dacă tava este mare, fie 2 îndoite în două, rezultând tot 4 foi la fiecare strat.
Savurați cu poftă! Poftă bună!