Ingrediente necesare pentru 6 borcane de 400 ml:
- 1 lămâie (zeama)
- 1 L apă
- 2 kg măceșe
- 750 g zahăr
Mod de preparare:
- Spălăm măceșele foarte bine și le punem într-un bol mare. Le acoperim cu apă rece și le lăsăm deoparte timp de 5 minute.
- După 5 minute, le scurgem și le clătim în alte două ape. Le scurgem și luăm fiecare bobiță la sortat: îndepărtăm porțiunea tare, neagră.
- Le punem într-o oală mare, le acoperim cu apă cât să le depășească cu 2 degete și punem oala pe foc mediu.
- După ce dă în clocot (cam în 20-30 minute), fierbem timp de 45 de minute. Lichidul va scădea și nu trebuie completat.
- Oprim focul și lăsăm măceșele să se răcorească timp de 15 minute. După ce se răcesc, le trecem prin blenderul cu cuțite, cu tot cu apa în care au fiert.
- Scoatem pasta plină de coji și sâmburi și o pasăm printr-o sită. Trebuie să obținem o pastă fină și cremoasă, densă și cleioasă.
- Amestecăm pasta cu 1 L de apă și transferăm compoziția într-o oală largă. Adăugăm zahărul, zeama de lămâie și punem gemul la fiert, pe foc mediu spre mic.
- Amestecăm continuu până dă în clocot, după care îl fierbem timp de 10 minute.
- Stingem focul și lăsăm gemul să se răcorească un pic. Îl transferăm în borcane sterilizate, așezate pe o tavă metalică. Imediat ce le umplem cu gem, le și închidem etanș cu capace sterilizate.
- Întoarcem borcanele cu capacele în jos și le lăsăm să se răcească, după care le depozităm în cămară.
Savurați cu poftă! Poftă bună!