Panettone de casă cu nuci și stafide – Se prepară din 850g făină, 180g unt, 100g nuci, 150g stafide și…
Ingrediente necesare:
- 850 g făină
- 25 g drojdie proaspătă
- 50 g zahăr
- 180 g unt
- 2 ouă
- 4 gălbenușuri
- 150 g stafide
- 100 g fructe confiate
- 100 g nuci
- O linguriță și jumătate sare
- Coaja rasă de la 1 lămâie
- Jumătate pahar apă caldă
Mod de preparare:
Amestecăm drojdia cu zahărul și cu apa caldă. Adăugăm jumătate de pahar de făină, amestecăm bine, acoperim și lăsăm deoparte timp de 20-30 minute.
Cernem făina rămasă într-un bol mare și facem o gaură în mijloc unde punem ouăle întregi și gălbenușurile, coaja de lămâie, 1 lingură de zahăr și amestecul de drojdie. Punem și untul topit (dar nu fierbinte) și frământăm cel puțin 10 minute, până obținem un aluat omogen. Încorporăm stafidele, fructele confiate și bucățelele de miez de nucă.
Acoperim bolul cu un prosop curat de bucătărie și lăsăm la dospit la loc cald, timp de 90 de minute aproximativ sau până aluatul își dublează volumul.
Tapetăm o tavă rotundă (sau o oală obișnuită, rezistentă la căldură) cu hârtie de copt. Transferăm aluatul în tavă: ar trebui să ocupe cam o treime din volumul tăvii. Acoperim aluatul din nou și-l mai lăsăm la dospit încă o oră, la loc cald. Aluatul trebuie să crească până la marginea superioară a tăvii.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 190 de grade și coacem timp de 15 minute. După 15 minute, reducem temperatura la 160 de grade și mai coacem timp de 20-30 de minute.
După coacere, trecem cu un cuțit lat de-a lungul marginilor tăvii, lăsăm să se răcească puțin și scoatem cozonacul din tavă.
Savurați cu poftă! Poftă bună!