Ingrediente:
- 400 g făină
- 11 g drojdie uscată
- 1 lingură smântână
- 200 ml lapte
- 1 lingură zahăr
- 1 linguriță sare
- 50 ml ulei
- 300 g ceapă
Mod de preparare:
1. Într-o tigaie încinsă cu puțin ulei, prăjim ceapa tăiată mărunt, cubulețe…
2. Într-un bol, turnăm 100 ml de lapte cald. Adăugăm zahărul și drojdia uscată, apoi amestecăm bine. Lăsăm compoziția deoparte aprox. 20 minute, la loc călduț… Drojdia se va activa și va deveni spumoasă…
3. Într-un bol adânc, cernem făina și adăugăm sarea. Amestecăm bine, apoi adăugăm laptele rămas și smântâna (la temperatura camerei). Amestecăm bine, cu ajutorul unei linguri. Adăugăm și ceapa prăjită cu tot cu ulei și amestecăm bine bine, până la omogenizare…
4. Transferăm aluatul pe suprafața de lucru și frământăm bine. Trebuie să obțineți un aluat moale și nelipicios.
5. Punem aluatul frământat într-un bol adânc, acoperim cu folie alimentară și lăsăm la dospit circa 60 minute.
6. Frământăm puțin aluatul, îl modelăm sub formă de bilă și îl așezăm într-o tavă de copt, tapetată în prealabil cu hârtie de copt. Cu ajutorul unui cuțit, crestăm pâinea.
7. Acoperim cu un prosop de bucătărie, fără a scutura făina de deasupra. Lăsăm să se odihnească aproximativ 20-30 minute.
8. Coacem pâinea în cuptorul preîncâlzit la temperatura de 180 grade Celsius, aprox. 30-40 minute.
Să o savurați cu poftă! Poftă mare!