Prajitura cu caramel este preferata mea. De fiecare data cand mi-e pofta de ceva dulce, prepar aceasta prajitura. Chiar si sotul meu o adora, desi, nu obisnuieste sa manance prajituri. Reteta este foarte simpla si poate fi preparata de oricine.
Ingrediente pentru aluat:
- 150 gr zahar, 150 ml lapte
- 400 gr faina de grau, un praf de sare
- Un pachet praf de copt, 150 gr unt
- 1 ou
Ingrediente pentru crema de gris:
- 100 gr gris, 50 ml lapte
- 150 gr unt, 150 gr zahar pudra
Ingrediente pentru crema de caramel:
- 250 ml lapte, 1 lingura faina
- 80 gr unt
- 100 gr ciocolata neagra si 1 lingura unt (pentru decor)
Mod de preparare:
Pentru a prepara aluatul, incepe prin a topi zaharul. Pune laptele la fiert si adauga zaharul. Amesteca bine pana se dizolva complet. Cerne faina cu sarea si praful de copt, adauga untul si mesteca usor. In mijloc, fa o mica scobitura, toarna oul si laptele racit si amesteca bine.
Framanta aluatul, apoi imparte-l in 4 parti egale. Intinde prima bucata de aluat si asaza-o pe spatele unei tavi de copt unsa cu unt. Baga tava in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 6-7 minute. Repeta procedeul pana termini toate cele 4 bucati de aluat.
Fierbe grisul in lapte, apoi lasa-l la racit. Adauga untul si zaharul pudra si amesteca bine. Pentru a prepara crema de caramel, pune zaharul intr-o cratita, pe aragaz la foc mic, adauga laptele si amesteca usor, pana zaharul se topeste complet.
Adauga apoi faina in lapte si amesteca usor pana obtii o crema groasa. Adauga untul in crema calduta si amesteca pana capata o consistenta neteda.
Pe primul blat copt, adauga jumatate din cantitatea de crema cu gris si acopera cu cel de-al doilea blat. Peste acesta, adauga crema de caramel, acopera cu al treilea blat si toarna restul de crema cu gris. La final, adauga ultima bucata de blat si pregateste glazura.
Topeste ciocolata neagra in cuptorul cu microunde, adauga apoi untul si pune glazura obtinuta deasupra prajiturii. Prajitura cu caramel se lasa la frigider peste noapte, dupa care se taie si se serveste.
Pofta buna!
Discussion about this post