Vinetele la borcan sunt delicioase si aromate. Acestea completeaza perfect gustul mancarurilor din carne si orez. Iarna vor fi foarte utile. Incearca reteta noastra…

Ingrediente:

  • 2 kg vinete, 500 gr ceapa
  • 5 catei de usturoi, Condimente pentru gratar
  • 150 ml apa, 1.5 linguri sare
  • 2 linguri zahar, 80 ml otet 9%

Mod de preparare:

Spalam vinetele si le taiem cozile. Indepartam coaja vinetelor cu un curatator de legume. Taiem vinetele decojite in jumatate, apoi taiem fiecare jumatate de vanata in bucati mari.

Decojim ceapa si o taiem in inele. Taiem apoi inelele de ceapa in jumatate. Decojim usturoiul si il taiem in felii subtiri.

Punem o tigaie cu putin ulei de floarea soarelui, pe foc. Cand uleiul se incalzeste, prajim vinetele. Le prajim pe ambele parti pana se rumenesc.

Transferam apoi vinetele intr-un bol incapator si le lasam sa se raceasca.

Pregatim apoi saramura. Turnam apa intr-o oala. Adaugam sare si zahar. Amestecam pentru ca zaharul si sarea sa se dizolve. Lasam saramura sa fiarba 1 minut, apoi o dam deoparte sa se raceasca.

Pe fundul unui bol mare punem un strat de vinete, adaugam un pic de usturoi si ceapa deasupra. Adaugam condimentele pentru gratar si amestecam.

Adaugam un nou trat de vinete, apoi adaugam usturoi si ceapa. Turnam saramura rece peste vinete. Acoperim bolul cu o farfurie si asezam un obiect greu deasupra. Punem bolul la frigider pentru 12 ore.

Vinetele vor lasa mult suc si vor putea fi deja consumate, dar daca doresti sa te bucuri de acest fel de mancare si la iarna, pune vinetele in borcane sterile.

Pune pe fundul borcanelor ceapa, apoi adauga vinete pana umbli borcanele. Toarna saramura in fiecare borcan.

Pune pe funcul unei oale o carpa de bucatarie. Pune borcanele in oala, acopera-le cu capace si toarna apa calda. Dupa ce apa incepe sa fiarba, mai lasa oala pe foc inca 10 minute.

Infileteaza bine capacele si intoarce borcanele cu gura in jos.

Acopera-le cu un prosop gros sau o patura si las-le sa se raceasca. Dupa ce borcanele s-au racit, le poti depozita intr-un loc intunecat si rece, de preferat in pivnita sau in camara.

Pofta buna si spor la gatit!