kiloRețete
luni, octombrie 2, 2023
kiloRețete
No Result
View All Result

Pârjoluțe moldovenești, rețetă simplă și gustoasă – Rețetă tradițională, din Dorohoi

Pârjoluțe moldovenești, rețetă simplă și gustoasă – Rețetă tradițională, din Dorohoi

Merg de minune cu piure şi varză murată, iar reţeta este una uşoară, dacă se respectă întocmai paşii gătirii. Pârjoalele moldoveneşti sunt un deliciu culinar, reţeta de pe vremea bunicii fiind dezvăluită de celebrul gastronom Radu Anton Roman în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

“Pârjoalele sunt nişte „găluşte“ din carne care ne arată, limpede şi maroniu pe alb (caci cu piure sunt mai bune decât orice) că, dacă sudul muntenesc şi balcanizat nu ne-ar fi impus, odată cu dialectu-i oficializat, şi cuvinte precum ciulama sau chiofte, n-am fi fost niciodată bântuiţi de ideea falsă că toate ale gurii ne-au fost mestecate mai întâi de osmanlăi.

Cu piure de cartofi şi varză murată, pârjoalele bucură şi satură de sute de ani omenirea daco-latină condimentată cu ceva prafuri bulgaro- lingvistice. Le ştiu de copil prezente în orice vitrină, de la orice cantină sau bufet, în orice variantă (ar fi chiar interesant de urmărit ce numesc azi cârciumarii şi fastfood-urile pârjoală). Dar, făcute ca mai sus, ne pot ajuta să ne întâlnim nu numai cu marea bucătărie a bunicilor noştri, ci şi cu un vin ce aparţine şi el aceloraşi vremuri”, nota autorul.

Ingrediente:

  • 500 g carne de viţel
  • 500 g ceafă de porc
  • 150 ml lapte
  • 350 g miez de pâine albă
  • 2 cepe mari
  • mărar, pătrunjel
  • 4 ouă, 300 g unt
  • 1 cartof, 200 g pesmet (la ţară se pune mălai)
  • piper, sare

Cum se prepară?

Se toacă carnea.Se îmbibă bine pâinea în lapte, se stoarce. Se toacă pedant ceapa, se înmoaie bine în unt, pe foc mic. Se toacă mărunt mărarul şi pătrunjelul.Se rade cartoful pe răzătoarea mică.Se bat ouăle.

Se amestecă pâinea, carnea, ceapa, ouăle, mărarul şi pătrunjelul, cartoful, piper, sare dupa gust, 100 g unt.Se pune într-o farfurie pesmet fin (sau mălai).

Se ia (cu polonicul!) tocătura, că pârjoala e mare cât palma, se tăvăleşte prin pesmet, se turteşte la 1 cm grosime, se alungeşte (trebuie să arate oval, cam ca o palmă de copil.

Se prăjeşte în unt încins, în tigaie acoperită pentru a se pătrunde bine carnea şi ca să-şi ia aromele tuturor ingredientelor, pe foc foarte mic, rumenindu-se bine pe ambele părţi.

Să le savurați cu poftă! Poftă bună!

RECOMANDĂRI / SUGESTII

Vinete pentru iarnă, la borcan – Rețetă rapidă și gustoasă, borcanele dispar imediat din cămară
Aperitive

Vinete pentru iarnă, la borcan – Rețetă rapidă și gustoasă, borcanele dispar imediat din cămară

Rețetă simplă și gustoasă, foarte ușor de pregătit – Vinete marinate cu usturoi, o bunătate!
Aperitive

Rețetă simplă și gustoasă, foarte ușor de pregătit – Vinete marinate cu usturoi, o bunătate!

Rețetă simplă și rapidă, fără sterilizare – Ardei grași prăjiți în ulei, pentru iarnă, la borcan
Aperitive

Rețetă simplă și rapidă, fără sterilizare – Ardei grași prăjiți în ulei, pentru iarnă, la borcan

Cea mai gustoasă rețetă de sezon – Ardei grași prăjiți ușor în ulei, pentru iarnă, la borcan
Aperitive

Cea mai gustoasă rețetă de sezon – Ardei grași prăjiți ușor în ulei, pentru iarnă, la borcan

Metodă simplă, rapidă și gustoasă de conservare – Ardei gras pentru iarnă, la borcan
Aperitive

Metodă simplă, rapidă și gustoasă de conservare – Ardei gras pentru iarnă, la borcan

Conopidă la borcan – Este pur și simplu savuroasă, vă scriu mai jos rețeta
Aperitive

Conopidă la borcan – Este pur și simplu savuroasă, vă scriu mai jos rețeta

Next Post
Rețetă simplă și rapidă, fără sterilizare – Ardei grași prăjiți în ulei, pentru iarnă, la borcan

Rețetă simplă și rapidă, fără sterilizare - Ardei grași prăjiți în ulei, pentru iarnă, la borcan

Discussion about this post

RECOMANDĂRI /SUGESTII

Plăcinte pufoase și delicioase, umplute cu mere – Se prepară din 600g făină, 300 ml lapte, 70g unt, 3 mere și…
Fără categorie

Plăcinte pufoase și delicioase, umplute cu mere – Se prepară din 600g făină, 300 ml lapte, 70g unt, 3 mere și…

Savarine de casă – Nu am mâncat de mult timp o savarină atât de bună…
Fără categorie

Savarine de casă – Nu am mâncat de mult timp o savarină atât de bună…

Rețetă gustoasă și aspectuoasă – Pulpe de pui învelite în aluat foietaj
Feluri principale

Rețetă gustoasă și aspectuoasă – Pulpe de pui învelite în aluat foietaj

Prăjitură cu biscuiți, cacao și ciocolată albă – Rețetă rapidă și fără coacere
Fără categorie

Prăjitură cu biscuiți, cacao și ciocolată albă – Rețetă rapidă și fără coacere

Cum se prepară cel mai bun cașcaval de casă – Aveți nevoie de 1 litru de lapte, 1 lingură de sare, 200-300g smântână și 3 ouă
Fără categorie

Cum se prepară cel mai bun cașcaval de casă – Aveți nevoie de 1 litru de lapte, 1 lingură de sare, 200-300g smântână și 3 ouă

Biscuiți de casă marmorați – Fursecuri delicioase de casă foarte ușor de preparat
Dulciuri și prăjituri

Biscuiți de casă marmorați – Fursecuri delicioase de casă foarte ușor de preparat

  • Politica de confidențialitate
  • Change privacy settings
  • Privacy settings history
  • Revoke consents

Copyright 2022 kiloRețete © Toate drepturile rezervate

No Result
View All Result
  • Aperitive
  • Dulciuri și prăjituri
  • Feluri principale

Copyright 2022 kiloRețete © Toate drepturile rezervate