Prăjitura Tosca – Blat pufos cu mac și cocos, cremă de vanilie, biscuiți însiropați și glazură de ciocolată

Ingrediente necesare pentru blat:

  • 3 linguri făină
  • 8 albușuri
  • 250 g zahăr
  • 100 g mac
  • 100 g fulgi de cocos
  • 1 plic praf de copt
  • Coaja rasă de la 1 lămâie

Ingrediente necesare pentru crema de vanilie:

  • 8 gălbenușuri
  • 4 linguri amidon
  • 600 ml lapte
  • 200 g zahăr
  • 300 ml frișcă lichidă
  • 1 plic gelatină hidratată în apă
  • 1 linguriță extract de vanilie

Ingrediente necesare pentru sirop:

  • 200 ml apă
  • 4 linguri zahăr
  • Esență de rom, după gust

Ingrediente necesare pentru decor:

  • 200 g ciocolată amăruie
  • 100 ml frișcă lichidă
  • 2 pachete biscuiți petit beurre

Mod de preparare:

Începem cu blatul: batem albușurile spumă tare, apoi adăugăm treptat și zahărul, mixând în continuare până obținem o bezea tare și lucioasă.

Într-un bol separat, amestecăm macul, făina, fulgii de cocos și praful de copt, apoi turnăm acest amestec peste bezea și amestecăm ușor, cu o spatulă de silicon.

Turnăm compoziția astfel obținută într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și dăm tava la cuptorul preîncălzit, la foc mic. Coacem timp de 30-35 de minute sau până blatul trece testul cu scobitoarea.

Pentru cremă, mixăm gălbenușurile cu amidonul și cu zahărul, turnăm și laptele cald și fierbem crema până capătă consistența unei budinci. După ce crema s-a răcit un pic, adăugăm și gelatina hidratată și amestecăm până aceasta se dizolvă de tot. Când crema e suficient de rece, încorporăm și frica bătută, omogenizăm.

Pentru sirop, caramelizăm zahărul, având grijă să nu se ardă, apoi adăugăm apa, fierbem siropul până caramelul se topește, apoi luăm de pe foc și adăugăm esența de rom. Lăsăm siropul să se răcească de tot.

Asamblare: peste blatul din tavă întindem uniform crema de vanilie. Peste stratul de cremă așezăm biscuiții trecuți prin sirop, unul lângă altul.

Topim ciocolata împreună cu frișca lichidă pe baie de aburi, amestecăm până la omogenizare, apoi glazurăm uniform prăjitura.

Dăm prăjitura la frigider pentru cel puțin 3 ore, după care o putem porționa.

Să o savurați cu poftă! Poftă bună!

Rețeta aparține dnei. Cristina Brejan și a fost preluată cu acord expres, de pe blogul personal.