Ingrediente necesare pentru 3 foi:

  • 500 g făină
  • 150 g zahăr
  • 150 g untură
  • 1 praf de sare
  • 3 gălbenușuri
  • 5 linguri smântână
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • Jumătate linguriță amoniac, stins cu zeamă de lămâie

Ingrediente necesare pentru cremă:

  • 1 foaie sfărâmată
  • 150 g unt
  • 150 ml lapte
  • 2 plicuri zahăr cu aromă de rom
  • 150 g zahăr pudră
  • 2 linguri pudră de cacao
  • 2 linguri gem de vișine
  • 50 ml esență de rom

Ingrediente necesare pentru spumă:

  • 3 albușuri
  • 150 g zahăr
  • Ciocolată amăruie, rasă

Mod de preparare:

Începem cu foile: amestecăm într-un bol făina cu sarea și cu zahărul. Punem untura, amoniacul stins, coaja de lămâie, smântâna, gălbenușurile și amestecăm bine. Răsturnăm totul pe suprafața de lucru și frământăm până obținem un aluat omogen și nelipicios.

Împărțim aluatul astfel obținut în 3 părți egale și întindem din fiecare câte o foaie cu grosimea de 0,5 cm.

Coacem foile pe rând, pe dosul tăvii tapetate cu un pic de făină, la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Timpul de coacere este aproximativ 15 minute. După ce s-au copt, le lăsăm să se răcească.

Pentru cremă, zdrobim cea mai nereușită foaie. Într-un bol, amestecăm 150 ml de lapte cu romul și cu zahărul după care adăugăm și foaia și lăsăm să absoarbă bine laptele.

Mixăm untul la temperatura camerei împreună cu zahărul pudră după care, treptat, punem și foaia îmbinată în lapte și amestecăm ușor. La final adăugăm și gemul, pudra de cacao, esența de rom și amestecăm bine, până la omogenizare.

Așezăm o foaie pe un platou și o ungem cu toată cantitatea de cremă. Peste stratul de cremă așezăm a doua foaie. Punem prăjitura într-o pungă și o dăm la rece.

Pentru spumă, batem albușurile spumă, împreună cu zahărul. Punem vasul pe baie de aburi și mixăm până începe să se îngroașe puțin. Întindem spuma astfel obținută peste blatul superior.

Peste spumă presărăm ciocolata amăruie rasă și dăm prăjitura la frigider până a doua zi, ca să se înmoaie bine foile.

Notă: puteți folosi orice fel de gem acrișor și puteți ajusta cantitatea de esență de rom, după gust.

Să o savurați cu poftă! Poftă bună!