Ingrediente necesare pentru foi:

  • 600 g făină
  • 2 ouă
  • 50 g zahăr
  • 1 linguriță praf de copt
  • 16 g zahăr vanilat
  • 8 linguri iaurt grecesc
  • 140 g unt

Ingrediente necesare pentru cremă:

  • 1,5 l lapte
  • 100 g zahăr
  • 75 g ciocolată neagră
  • 75 g ciocolată cu lapte
  • 3 linguri rom
  • 2 lingurițe pudră de cacao
  • 15 linguri făină

Ingrediente necesare pentru glazură:

  • 40 g unt
  • 100 g ciocolată neagră

Mod de preparare:

Pentru foi, mixăm ouăle împreună cu zahărul tos și cu cel vanilat. Punem iaurtul și untul și mixăm bine. La final, încorporăm și făina amestecată cu praful de copt și frământăm ușor, până obținem un aluat elastic și omogen.

Înfășurăm aluatul astfel obținut în folie alimentară și-l punem la frigider pentru 1 oră. Ulterior, împărțim aluatul în 6 părți egale ( cântărim ). Întindem 6 foi subțiri, de 33*22 cm.

Tapetăm o tavă de 33*22 cm cu hârtie de copt și coacem pe rând foile timp de 13-15 minute, la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.

Foile sunt gata atunci când devin ușor aurii.

Pentru crema de ciocolată, turnăm 1 l de lapte într-o oală mare. Punem oala pe foc, adăugăm ciocolata și zahărul și amestecăm până se dizolvă complet. Într-un alt vas, amestecăm laptele rămas cu pudra de cacao, făina și romul, după care adăugăm acest amestec în oala cu lapte fierbinte.

Amestecând continuu, fierbem crema până se îngroașă după care luăm oala de pe foc.

Asamblare:

Așezăm prima foaie în tavă peste care întindem 1 /5 din cremă. Așezăm și a doua foaie pe care o ungem cu cremă. Procedăm la fel și umplem foile cu cremă. Dăm prăjitura la frigider peste noapte sau măcar pentru câteva ore.

A doua zi, pregătim și glazura. Topim untul la baie de aburi după care adăugăm și ciocolata și amestecăm până la omogenizare. Turnăm glazura uniform peste blatul superior.

Notă: în momentul asamblării, foile vor părea un pic crocante, însă se vor frăgezi în 12 ore datorită cremei.

Să o savurați cu poftă! Poftă bună!