• Nivel de dificultate: Începători
  • Timp de pregătire: 50 minute
  • Cantitate: Pentru 4 persoane

Ingrediente necesare pentru o formă de 20 cm:

  • 2 bucăți foi de napolitană
  • 200 g glazură de ciocolată
  • 400 ml frișcă lichidă
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 100 g sos de caramel
  • 8 g praf de gelatină sau 5ml dizolvat în apă

Pentru decor:

  • 2-3 felii Kinder Maxi King
  • 150 g alune tăiate în bucăți mai mari

Pentru crema de caramel:

  • 250 g zahăr
  • 150 g unt
  • 200 ml frișcă lichidă
  • puțină sare

Mod de preparare:

Înainte să ne apucăm de tort, cu 4-5 ore mai devreme, pregătim crema de caramel, apoi îl băgăm la frigider.

Caramelizăm, la foc mic, zahărul. Unul dintre secretele cremei de caramel este topirea zahărului la foc mic. Durează un pic, în jur de 10 minute, dar merită. Amestecăm din când în când…

Când s-a topit aproape de tot zahărul, luăm de pe foc (al doilea secret), astfel că putem fi liniștiți că nu se arde… Adăugăm frișca, untul și sarea. Frișca trebuie să fie la temperatura camerei, untul trebuie să fie rece.

Amestecăm până se omogenizează bine toate ingredientele.
Punem peste un bol mai mare cu apă rece (în acest fel, se răcește mai repede), apoi se poate pune la frigider.

Tapetăm forma de tort cu hârtie de copt, topim 100 g de ciocolată și ungem toată tava cu ajutorul unei pensule de bucătărie. Între timp, punem primul blat de napolitană la înmuiat, într-un prosop ud de bucătărie, cam 5-6 minute, timp în care ungem tava…

Așezăm tava peste blatul de napolitană și tăiem la mărimea tăvii. Tăiem din blat și pentru marginea formei.

Topim încă un pic de ciocolată și ungem blaturile de napolitană pe o parte, apoi putem pune blatul în tavă. Punem la frigider până pregătim crema.
Batem frișca, adăugăm esența de vanilie și gelatina.

Scoatem tava din frigider și întindem două treimi din cantitatea de cremă peste napolitană. Lăsăm la mijloc puțin spațiu, pentru crema de caramel. Turnăm crema de caramel, apoi acoperim cu cremă. Decupăm și al doilea blat de napolitană la mărimea tăvii, așezăm peste cremă și tapetăm bine cu ciocolată (punem deoparte în jur de 50 grame, pentru decor).

Înainte să decorăm, punem prăjitura în congelator pentru 2 ore, după care o răsturnăm – partea de jos va deveni partea de sus…
Îndepărtăm cu atenție hârtia de copt, tapetăm cu ciocolată (50 g), presărăm cu alune (sau miez de nucă) și decorăm cum dorim.

Se păstrează în congelator o noapte, înainte de servire. În acest fel, evităm scurgerea sosului de caramel. După servire, se pune înapoi în congelator…

Savurați cu poftă! Poftă bună!