Ingrediente necesare:
🥛 500 ml lapte integral, călduț (35–37°C)
💧 100 ml apă caldă
🧈 125 g unt moale (sau margarină)
🥚 2 ouă întregi
🍬 60 g zahăr tos
🌸 10 g zahăr vanilat
🧂 1½ linguriță sare (~7 g)
🍞 13 g drojdie uscată (sau 35 g drojdie proaspătă)
🌾 1 kg făină albă tip 000
Mod de preparare:
Amestecăm laptele cu apa caldă și încălzim ușor. Adăugăm zahărul și drojdia, apoi amestecăm și punem deoparte la loc cald pentru 15 minute.
După cele 15 minute, adăugăm ouăle, untul moale, sarea și zahărul vanilat. Mixăm bine cu un tel, după care începem să adăugăm treptat făina, frământând un aluat nici prea tare, nici prea moale.
Acoperim bolul cu un prosop curat de bucătărie, punem la loc cald și lăsăm aluatul la dospit timp de 60-90 minute sau până își dublează volumul.
Întindem aluatul la o grosime de 1 cm și decupăm gogoșile cu un pahar sau o cană. Le lăsăm la dospit, apoi le prăjim în baie de ulei încins până se rumenesc frumos pe ambele părți.
Le putem lăsa neumplute, doar pudrate cu zahăr pudră sau scorțișoară, sau le putem umple cu gem, ciocolată, frișcă etc. 🥰