Rețetă cu imagini, pas cu pas – Rețetă inedită și deosebită – Curcan umplut făcut la cuptor, în vas yena – Rețetă deosebită, de colecție
Ingrediente necesare:
- 1 curcan de 2,5 kg
- 450 g bacon
- 4 căței usturoi
- 200-300 ml vin alb
- Sare
- 3-4 pere
- 200 g prune uscate
- Rozmarin
- Busuioc
- Ghimbir
- 1 kg amestec legume congelate
- 3 ouă
- 3 linguri muștar
- 3-4 linguri zahăr pudră
- 3 linguri zeamă de lămâie
- 250 g smântână
- Ulei
- 2 mere de mărime medie
- 3 castraveți murați
- 1 kg cartofi
- 200 ml lapte
- 50 g unt
Mod de preparare:
Spălăm bine curcanul și îl ștergem cu un prosop de hârtie. Îl condimentăm cu sare atât la exterior cât și în interior după care îl condimentăm și cu busuioc, ghimbir și rozmarin. Îl umplem cu pere și prune și legăm pulpele.
Tapetăm o tavă adâncă cu fâșii de bacon și punem curcanul în ea. Acoperim curcanul cu baconul rămas și punem cățeii de usturoi în jurul lui. Turnăm 100 ml de apă sub curcan și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 160-180 de grade pentru 2,5-3 ore. Din 30 în 30 de minute stropim curcanul cu vin alb.
Punem legumele într-un vas de 2 L, adăugăm 2 lingurițe de sare și apă cât să acopere complet legumele. Fierbem pe foc mediu până legumele se înmoaie. Ulterior, le scurgem bine de apă și le lăsăm să se răcească bine. Pregătim maioneza din gălbenușuri și ulei, adăugăm 3 linguri de muștar, 3-4 linguri de zahăr pudră, 1 linguriță de sare, zeama de lămâie și smântâna și omogenizăm bine.
Punem un strat subțire de maioneză într-un bol. Adăugăm cubulețele de mere și de castraveți murați, legumele, maioneza rămasă și amestecăm bine.
Curățăm și spălăm cartofii. Îi tăiem în cubulețe și îi punem într-un vas de 3 L. Adăugăm apă cât să îi acopere, 2 lingurițe de sare și fierbem pe foc mediu până se înmoaie. Scurgem de apă, pasăm, adăugăm untul, un pic de lapte și, pe foc mediu, amestecăm și adăugăm și laptele rămas. Omogenizăm bine.
Savurați cu poftă! Poftă bună!