Rețete explicate pas cu pas – Iată 3 rețete simple pentru gogoșari în oțet – Gogoșari pentru iarnă – Rețete simple și gustoase
Rețeta 1:
Ingrediente necesare:
- 5 kg gogoșari
- 5 L apă
- 1 L oțet
- 2 linguri ulei – opțional
- Sare și zahăr după gust
- Boabe de piper negru
- Boabe de muștar
- Foi de dafin
- Hrean
Mod de preparare:
Spălăm gogoșarii și îi tăiem în bucăți potrivite. Punem apa, oțetul, uleiul, sarea, zahărul, boabele de piper și de muștar și foile de dafin într-o oală. Punem oala pe foc și fierbem saramura la foc mediu.
Când saramura dă în clocot, adăugăm gogoșarii, în tranșe. Îi ținem în saramură până își schimb culoarea, amestecând continuu. Avem grijă să nu-i ținem prea mult în saramură, ca să nu se înmoaie.
Scoatem gogoșarii din saramură și îi punem în borcane. După ce umplem borcanele cu gogoșari, adăugăm și hrean tăiat în fiecare borcan. La un borcan de 800 grame noi am pus 3 fâșii de hrean. Turnăm și saramura caldă în borcane și repartizăm și mirodeniile rămase în oală. Închidem ermetic borcanele cu capace, le învelim cu o pătură și le lăsăm să se răcească lent, până a doua zi.
Rețeta 2:
Ingrediente necesare:
- 5 kg gogoșari
- 500 g zahăr
- 250 g sare
- 500 ml oțet
- Boabe de piper negru
- Boabe de muștar
Mod de preparare:
Spălăm gogoșarii, îi tăiem în sferturi și îi punem într-o oală de 10 L. într-un bol, amestecăm sarea cu zahărul după care punem peste gogoșarii din oală. Amestecăm bine cu mâna, acoperim oala cu capac și lăsăm gogoșarii deoparte pentru 24 de ore. În acest timp, își vor lăsa sucul.
A doua zi transferăm gogoșarii în borcane. Adăugăm în fiecare borcan boabe de piper și de muștar. Amestecăm zeama lăsată de gogoșari cu oțet și repartizăm în borcane. Închidem borcanele ermetic și le depozităm în cămară.
Rețeta 3:
Ingrediente necesare:
- 8 kg gogoșari
- 8 l apă
- 8 linguri zahăr
- 8 linguri sare
- 1 L oțet
- 3-4 foi dafin
- 50 g piper negru boabe
- 500 g hrean
- 1 conopidă
- 1 țelină
- 1 ramură mică de vișin
- Frunze de vișin
Mod de preparare:
Pregătim legumele: curățăm și tăiem gogoșarii în sferturi, curățăm și tăiem țelina în rondele, desfacem conopida în bucăți și o spălăm bine, curățăm hreanul și tăiem în felii de mărimea unui deget. Umplem borcanele: punem frunze de vișin și de țelină, conopida, rondelele de țelină, gogoșarii, hreanul.
Pentru saramură, punem la fiert oțetul amestecat cu apa, zahărul, sarea, foile de dafin și piperul boabe. Când saramura ajunge la punctul de fierbere, o luăm de pe foc și o repartizăm în borcane. După ce saramura din borcane se răcește, închidem ermetic borcanele și le depozităm în cămară.
Savurați cu poftă! Poftă bună!