Ingrediente necesare:
- 1 lingură rasă piper boabe
- 2 linguri sare pentru murături
- 3 kg gogoșari
- 4 frunze de dafin
- 250 ml oțet 9%
- 250 g muștar
- 250 ml ulei
- 250 g zahăr
Mod de preparare:
- Începem cu sterilizarea borcanelor: le spălăm și le clătim foarte bine și le punem pe o tavă, având grijă să nu se atingă între ele. Dăm tava cu borcane la cuptor, la foc mic, și le sterilizăm timp de 20 de minute.
- După 20 de minute, oprim cuptorul, punem și capacele spălate pe tavă și lăsăm totul la cuptor, până se răcesc.
- Spălăm gogoșarii, îi lăsăm la scurs, îi curățăm de semințe și cotoare și îi tăiem felii.
- Punem la fiert oțetul, împreună cu zahărul, sarea și muștarul, frunzele de dafin și boabele de piper. Amestecăm și fierbem până zahărul și sarea se dizolvă complet.
- Adăugăm aproximativ jumătate din cantitatea de gogoșari în oala cu sosul de muștar și oțet și lăsăm să fiarbă timp de 7 sau 8 minute (din momentul în care încep să clocotească). Amestecăm ocazional.
- Când gogoșarii sunt gata, îi scoatem cu o spumieră și îi punem într-un vas, îi acoperim cu capac ca să-i menținem calzi. Procedăm la fel cu gogoșarii rămași.
- Așezăm gogoșarii în borcanele pregătite, împreună cu frunzele de dafin după care turnăm și sosul de muștar peste ei. Închidem borcanele cu capacele pregătite, le întoarcem cu susul în jos. Le acoperim cu o pătură și le lăsăm să se răcească lent și complet.
- A doua zi, depozităm borcanele în cămară.
Savurați cu poftă! Poftă bună!