Ingrediente necesare:
- 1 varză albă (mică)
- 1 varză roșie (mică)
- 1 conopidă (mică)
- 1 rădăcină de țelină (cu frunze)
- 1 lingură sare pentru murături
- 2 morcovi
- 2 rădăcini hrean
- 11 gogoșari
Ingrediente necesare pentru saramură:
- Jumătate lingură piper boabe
- 2-3 frunze de dafin
- 2,3 L apă
- 3 linguri sare pentru murături
- 4-5 linguri zahăr (sau după gust)
- 700 ml oțet 9%
Mod de preparare:
- Dăm morcovul pe răzătoarea mare și tăiem verzele fideluță. Le punem într-un vas mare, presărăm deasupra 1 lingură de sare și le frământăm un pic, până legumele se înmoaie.
- Dăm pe răzătoare mică cam 1 lingură de hrean după care îl adăugăm în amestecul de morcov și varză. Lăsăm legumele deoparte pentru minim 30 de minute.
- Între timp, spălăm gogoșarii și îi lăsăm la scurs. Îndepărtăm cotoarele, nervurile și semințele, după care îi umplem cu amestecul de legume.
- Spălăm și sterilizăm un borcan de 5 L și punem la baza lui frunze și bucăți de țelină și hrean.
- Așezăm și gogoșarii umpluți în borcan și printre ei punem și felii de țelină și hrean, rondele de morcovi. Umplem golurile cu buchețele de conopidă.
- Pentru saramură, punem pe foc apa împreună cu sarea, zahărul și oțetul. Când saramura dă în clocot, adăugăm frunzele de dafin, boabele de piper și amestecăm până zahărul și sarea se dizolvă.
- Luăm saramura de pe fic și o lăsăm să se răcorească timp de 5 minute. Turnăm saramura în borcanul cu gogoșari (așezate pe o tavă de metal), cu tot cu frunzele de dafin și boabele de piper.
- Acoperim borcanul cu capac și lăsăm să se răcească până a doua zi, după care îl putem depozita în cămară.
Notă: dacă va mai rămâne conopidă, a doua zi o vom putea pune în borcan pentru că gogoșarii se vor înmuia un pic și vom avea loc.
Savurați cu poftă! Poftă bună!