Ingrediente necesare:
- Ardei iuți (după gust)
- 1 țelină mare (rădăcină și frunze)
- 1 rădăcină de hrean (mare)
- 2 căpățâni usturoi
- 2 lingurițe piper boabe
- 4 lingurițe boabe de muștar
- 5 kg gogonele
- 40 g morcovi
Ingrediente necesare pentru saramură:
- 4 L apă
- 50 ml oțet
- 100 g zahăr
- 120 g sare pentru murături (neiodată)
Mod de preparare:
- Spălăm bine gogonelele cu apă rece după care le punem într-o strecurătoare și le lăsăm la scurs.
- Curățăm morcovii, hreanul și țelina și le spălăm. Tăiem țelina și hreanul în fâșii, curățăm usturoiul de coajă și tăiem în bucăți.
- Pe fundul fiecărui borcan punem frunze de țelină, peste care așezăm gogonelele. Printre gogonele punem și bucăți de hrean, țelină și morcovi și ardei iuți întregi.
- La fiecare borcan de 5 L punem 2 lingurițe de boabe de muștar și 1 linguriță de boabe de piper.
- Deasupra punem frunze de țelină.
- Pentru saramură, punem la fiert apa împreună cu sarea, zahărul și oțetul. Lăsăm saramura să dea în câteva clocote, până se dizolvă zahărul și sarea, după care o lăsăm să se răcorească timp de 5 minute.
- Punem borcanele pe o tavă metalică și turnăm saramura fierbinte în ele. Acoperim borcanele cu folie, legăm cu elastic sau sfoară și le lăsăm în bucătărie până se răcesc complet.
- După ce s-au răcit, le putem depozita în cămară.
Notă: după 2 sau 3 zile, zeama se va tulbura dar în aproximativ 3 săptămâni se va limpezi și gogonelele se vor mura, vor fi bune de consum.
Savurați cu poftă! Poftă bună!