Conopidă la borcan, pentru iarnă – Conopidă în oțet, foarte gustoasă și savuroasă
Ingrediente necesare:
- 1 L oțet
- 1 cană zahăr (cană de 250 ml)
- 1 lingură boabe de piper
- 1 lingură boabe de muștar (opțional)
- 2 L apă
- 2 rădăcini hrean
- 2-3 morcovi (opțional)
- 4 kg conopidă
- 7 frunze dafin
- 90 g sare grunjoasă
Mod de preparare:
- Desfacem conopida în buchețele, o spălăm și o punem într-un vas. O acoperim cu apă rece și o lăsăm deoparte pentru 1 oră.
- După 1 oră, transferăm conopida într-o strecurătoare, o trecem sub jet de apă rece și o lăsăm la scurs.
- Curățăm morcovul și hreanul, tăiem morcovul rondele și hreanul bețișoare.
- Umplem borcanele cu straturi alternative de conopidă, morcov și hrean.
- Punem apa și oțetul la fiert, adăugăm și zahărul, sarea, piperul și frunzele de dafin. Lăsăm să dea în câteva clocote, până sarea și zahărul se dizolvă complet.
- Așezăm borcanele umplute pe o tavă metalică și transferăm saramura în ele, cu tot cu frunzele de dafin și boabele de piper. Deasupra punem câte două bețișoare de lemn ca să ținem conopida sub saramură.
- Închidem etanș borcanele cu capace, le acoperim cu o pătură și le lăsăm să se răcească lent, până a doua zi, când le vom putem depozita în cămară.
Savurați cu poftă! Poftă bună!