Castraveți bulgărești pentru iarnă – Castraveți în oțet opăriți de 2 ori (se mențin crocanți și tare gustoși, dulci-acrișori)
Ingrediente necesare:
- 3 L apă
- 1 L oțet 9%
- 3 L apă
- 3 kg castraveți proaspeți (micuți)
- 1 morcov
- 1-2 cepe
- Țelină verde
- Mărar uscat
- 4 linguri sare pentru murături
- 8 linguri zahăr
- 3 lingurițe boabe muștar
- 2 lingurițe boabe piper
- 2 frunze dafin
- Hrean (opțional și după gust)
- Ardei iute (opțional și după gust)
Mod de preparare:
- Spălăm foarte bine legumele. Tăiem ceapa și morcovul felii.
- Punem apa la fiert, împreună cu oțetul, sarea, zahărul și dafinul. Când amestecul dă în clocot, adăugăm castraveții, îi opărim și îi scoatem. Îi lăsăm doar până apa dă din nou în clocot.
- La fundul fiecărui borcan sterilizat punem felii de ceapă și țelină, după care aranjăm castraveții, alternându-i cu rondele de ceapă și felii de morcov.
- Deasupra punem țelina rămasă, usturoi, boabele de muștar și de piper și mărarul uscat.
- Dăm în clocot oțetul rămas și turnăm în borcane. Închidem borcanele ermetic, cu capace sterilziate, și le întoarcem cu gura în jos.
- Le verificăm să nu curgă, după care le acoperim cu o pătură și le lăsăm până a doua zi.
Savurați cu poftă! Poftă bună!