Ingrediente necesare pentru 4 borcane de câte 400 ml:
- 2 L apă
- 60-70 g sare pentru murături
- 160 frunze tinere de viță
Mod de preparare:
- Spălăm bine frunzele de viță, le scuturăm de apă și îndepărtăm codițele.
- Punem apa și sarea într-o oală mare și punem pe foc. Amestecăm și lăsăm sarea să se dizolve complet. Când dă în clocot, adăugăm aproximativ 25 de frunze și amestecăm, ca saramura să cuprindă toate frunzele.
- Opărin frunzele cât să-și schimbe culoarea, nu mai mult de 1 minut. Le scoatem cu o spumieră și le punem într-o strecurătoare. Procedăm la fel cu toate frunzele.
- Când frunzele opărite se răcesc, suprapunem câte 10, le îndoim pe nervura principală și le rulăm cât mai strâns. Le așezăm în borcane spălate și sterilizate.
- Punem borcanele umplute cu frunze pe o tavă metalică. Aducem saramura aproape de punctul de fierbere după care o turnăm în borcane.
- Avem grijă ca saramura să intre peste tot între rulourile de frunză. Închidem borcanele cu capace sterilizate, le acoperim cu o pătură și le lăsăm să se răcească complet.
- Le depozităm în cămară, unde rezistă chiar și 2 sau 3 ani. Iarna, atunci când dorim să folosim frunzele pentru sarmale, le punem în apă rece peste noapte sau măcar pentru câteva ore.
Spor!