Ingrediente necesare:
- Apă
- Sare neiodată
- 500 g spanac proaspăt
Notă: în acest fel putem conserva și loboda, ștevia, urzicile.
Cum procedăm?
- Alegem spanacul, tăiem tijele frunzelor mai mari. Spălăm spanacul și lăsăm frunzele în apă rece timp de 10 minute, după care le clătim și le lăsăm la scurs.
- Într-o oală mare punem apă la fiert. Pentru fiecare L de apă adăugăm câte 10 grame de sare neiodată.
- Când apa ajunge la fierbere, adăugăm frunzele de spanac și reducem focul la minim. Apăsăm frunzele ca să ajungă sub apă, până se înmoaie. Le opărim timp de 25-30 secunde, după care transferăm frunzele într-un bol cu apă rece (cu câteva cuburi de gheață).
- Lăsăm spanacul la scurs timp de o oră sau două, după care îl putem toca, cât de mărunt dorim.
- Punem porții mai mici de spanac în pungi speciale pentru congelator, eliminând pe cât se poate aerul din ele. Închidem pungile, le dăm o formă ca să ocupe cât mai puțin spațiu și le dăm la congelator.
- Pentru spanacul la borcan, procedăm aproape la fel: opărim spanacul, îl punem în apă rece, îl lăsăm la scurs.
- Îl transferăm în borcane spălate, curate. Îndesăm bine spanacul și scuturăm borcanele ca să eliminăm aerul din ele. Turnăm un pic de apă sărată (în care am opărit frunzele) în borcane și le închidem etanș cu capace curate.
- Așezăm borcanele învelite în prosoape de bucătărie într-o cratiță încăpătoare. Completăm cu apă cât să ajungă până aproape de capacele borcanelor și punem cratița pe foc.
- Din momentul în care apa din cratiță dă în clocot, sterilizăm borcanele timp de 20 de minute, pe foc mic.
- După sterilizare, oprim focul și lăsăm borcanele să se răcească lent și complet, în apa în care au fiert. A doua zi putem depozita borcanele în cămară.
Savurați cu poftă!