kiloRețete
sâmbătă, august 13, 2022
kiloRețete
No Result
View All Result

Zacuscă de fasole boabe – Rețetă pentru iarnă – Rețeta tradițională, cum o făceau bunicii

Zacuscă de fasole boabe – Rețetă pentru iarnă – Rețeta tradițională, cum o făceau bunicii

Ingrediente necesare:

  • 1 kg ceapă
  • 1 kg fasole boabe
  • 2 kg ardei (kapia sau ardei gras)
  • 2 frunze dafin
  • 400 ml ulei
  • 600 g morcov
  • 750 ml suc de roșii (concentrat)
  • Sare și piper (după gust)

Mod de preparare:

  1. Spălăm fasolea și o lăsăm în apă rece, la înmuiat, peste noapte sau măcar pentru 4-5 ore.
  2. Ne ocupăm de borcane: le spălăm bine, le clătim bin și le așezăm pe o tavă, având grijă să nu se atingă între ele. Punem tava cu borcane la cuptor și aprindem cuptorul la foc mic. Sterilizăm borcanele timp de 15-20 de minute. Oprim cuptorul, punem și capacele spălate înăuntru și lăsăm totul să se răcească în cuptor.
  3. Coacem ardeii pe tabla specială, îi punem într-un bol și presărăm sare deasupra. Acoperim cu capac și îi lăsăm deoparte pentru 10 minute. După 10 minute îi curățăm de pieliță, cotoare și semințe și îi punem într-o strecurătoare așezată pe un bol (păstrăm zeama lăsată de ardei, o vom folosi).
  4. După ce fasolea se înmoaie, scoatem boabele care plutesc la suprafața apei și le aruncăm. Punem oala pe foc și lăsăm să dea în câteva clocote, după care schimbăm apa. Repetăm procedura de încă 2 ori. După ce terminăm de opărit fasolea, o punem la fiert după care o transferăm într-o strecurătoare și o lăsăm la scurs.
  5. În timp ce fasolea fierbe, ne ocupăm de legume: le curățăm și le spălăm. Tocăm ceapa mărunt și dăm morcovul pe răzătoarea mică. Tăiem ardeiul copt în fâșii mici.
  6. Încingem uleiul într-o oală cu fundul gros, după care adăugăm ceapa și amestecăm. Călim ceapa 1-2 minute, adăugăm morcovul și călim totul împreună până se înmoaie.
  7. Adăugăm ardeiul copt și zeama lăsată, piper, frunze de dafin și 1 linguriță de sare. Amestecăm și când începe să fiarbă adăugăm și sucul de roșii.
  8. Lăsăm zacusca să fiarbă la foc mic până legumele sunt bine pătrunse, după care adăugăm și fasolea. Amestecăm, gustăm și potrivim zacusca de sare și piper.
  9. După 10 minute, închidem focul și lăsăm zacusca să se răcorească. O transferăm în borcanele pregătite și închidem borcanele cu capacele pregătite.
  10. Punem un prosop la baza unei cratițe încăpătoare și așezăm borcanele cu zacuscă în ea, având grijă să nu se atingă între ele. Completăm cratița cu apă, cât să ajungă aproape de nivelul capacelor și punem pe foc mediu.
  11. Din momentul în care apa din cratiță dă în clocot, sterilizăm borcanele timp de 45 de minute. După sterilizare, acoperim cratiță cu capac și lăsăm borcanele să se răcească lent și complet în apa în care au fiert, până a doua zi.
  12. A doua zi putem depozita borcanele cu zacuscă în cămară.

Savurați cu poftă! Poftă bună!

RECOMANDĂRI / SUGESTII

Sirop de mentă – Rețetă simplă și naturală, fără coloranți – Aveți nevoie de 300g mentă, 1,5 litri de apă și 1 kg zahăr
Fără categorie

Rețetă simplă, fără coloranți, fără conservanți – Lichior de mentă – Aveți nevoie de 150g mentă, 1 lămâie, 200g miere, 1 litru de țuică

Mere rase pentru iarnă – Mere rase la borcan – Fără zahăr, fără conservanți
Fără categorie

Mere rase pentru iarnă – Mere rase la borcan – Fără zahăr, fără conservanți

Salată de ardei iuți 2022 – Salată de ardei iuți cu ceapă și gogoșari – Rețetă pentru iarnă și nu numai
Fără categorie

Salată de ardei iuți 2022 – Salată de ardei iuți cu ceapă și gogoșari – Rețetă pentru iarnă și nu numai

Conopidă la borcan, pentru iarnă – Conopidă crocantă și gustoasă, în marinadă cu oțet
Fără categorie

Conopidă la borcan, pentru iarnă – Conopidă crocantă și gustoasă, în marinadă cu oțet

Rețetă pentru 4 borcane a câte 320 ml – Salată de sfeclă roșie, pentru iarnă – Salată aromată și picantă, ce merită încercată!
Fără categorie

Rețetă pentru 4 borcane a câte 320 ml – Salată de sfeclă roșie, pentru iarnă – Salată aromată și picantă, ce merită încercată!

Salată de legume la borcan – Rețetă pentru iarnă – Salată de legume gustoasă, dulce-acrișoară
Fără categorie

Salată de legume la borcan – Rețetă pentru iarnă – Salată de legume gustoasă, dulce-acrișoară

Next Post
Sirop de mentă – Rețetă simplă și naturală, fără coloranți – Aveți nevoie de 300g mentă, 1,5 litri de apă și 1 kg zahăr

Sirop de mentă - Rețetă simplă și naturală, fără coloranți - Aveți nevoie de 300g mentă, 1,5 litri de apă și 1 kg zahăr

RECOMANDĂRI /SUGESTII

Prăjitură delicioasă în 2 culori – Sigur o să vă placă, încercați rețeta, este simplă și savuroasă
Dulciuri și prăjituri

Prăjitură delicioasă în 2 culori – Sigur o să vă placă, încercați rețeta, este simplă și savuroasă

Prăjitura Bounty – Se prepară din 200g făină, 100g zahăr, 125g unt, 3 ouă, 3 linguri de lapte și…
Aperitive

Prăjitura Bounty – Se prepară din 200g făină, 100g zahăr, 125g unt, 3 ouă, 3 linguri de lapte și…

Cea mai gustoasă salată de dovlecei – Se prepară din 3 dovlecei mari, 250 ml ulei, 140g iaurt gras, 3 căței de usturoi și…
Noutăți

Cea mai gustoasă salată de dovlecei – Se prepară din 3 dovlecei mari, 250 ml ulei, 140g iaurt gras, 3 căței de usturoi și…

În sfârșit am găsit rețeta pe care o căutam – Uite așa se face pandișpanul perfect
Dulciuri și prăjituri

În sfârșit am găsit rețeta pe care o căutam – Uite așa se face pandișpanul perfect

Cușcuș cu legume – Aveți nevoie de 250g cușcuș, 100g ciuperci, 1 ceapă și…
Fără categorie

Cușcuș cu legume – Aveți nevoie de 250g cușcuș, 100g ciuperci, 1 ceapă și…

Melcișori de casă pufoși și delicioși, cu ciocolată – Rețetă simplă și rapidă, pas cu pas, în imagini
Fără categorie

Melcișori de casă pufoși și delicioși, cu ciocolată – Rețetă simplă și rapidă, pas cu pas, în imagini

  • Politica de confidențialitate
  • Change privacy settings
  • Privacy settings history
  • Revoke consents

Copyright 2022 kiloRețete © Toate drepturile rezervate

No Result
View All Result
  • Aperitive
  • Dulciuri și prăjituri
  • Feluri principale

Copyright 2022 kiloRețete © Toate drepturile rezervate