Este o dulceață foarte versatilă, se poate face din struguri albi, roșii sau negri… Indiferent ce struguri alegeți, dulceața va fi la fel de gustoasă și aromată…
Ingrediente necesare:
- 1 kg boabe de struguri
- 1 kg de zahăr
- 1 lămâie
- 3 pahare cu apă
Mod de preparare:
Alegem struguri cu bobul mare și cărnos. Curățăm boabele de pe ciorchine și le spălăm, apoi le lăsăm să se usuce… Într-o cratiță, fierbem apa cu zahărul și zeama de lămâie. Când siropul începe să se lege, adăugăm boabele de struguri. Luăm cratița de pe foc și lăsăm 10-15 minute deoparte, până își lasă strugurii zeama… După acest timp, punem din nou pe foc și fierbem până devine bine legată…
Se consideră bine legată atunci când se picură pe o farfurie, iar picătura nu se împrăștie… Luăm de pe foc și, fierbinte fiind, o punem în borcane sterilizate. Le închidem ermetic și le punem în pături, pentru a se răci lent, treptat…
Depozităm în cămară…
Alte sugestii:
– Cine dorește, poate scoate sâmburii din boabele de struguri (folosind un ac); personal, consider că nu este necesar, întrucât la fiert ies din boabe și se ridică la suprafața dulceței, de unde se pot aduna cu o linguriță…
– Pentru un plus de savoare, puteți adăuga un pic dintr-un baton de vanilie în dulceață…
Să o savurați cu drag! Poftă bună!
Rețetă preluată cu acord, de la dna. Margareta Cismasiu.