Ingrediente necesare:

  • 1 kg coji de pepene, fierte și scurse
  • 1 kg zahăr
  • Zeama de la 1 lămâie
  • 300 ml oțet de 9 grade

Mod de preparare:

Noi am folosit cojile de la un pepene roșu de aproximativ 7 kg. După ce consumați pepenele, păstrați cojile ( partea albă ), lăsând pe ele o porțiune de 2-3 mm din miezul roșu. Curățăm coaja verde și tăiem cubulețe mărunte partea albă.

Punem la fiert 2, 5 L de apă împreună cu 300 ml de oțet ( cantitate pentru 2 kg de coji fasonate ).

Când apa fierbe, adăugăm cojile și le fierbem timp de o oră jumătate – 2 ore.

Din cauza oțetului, la început cojile se vor întări, fapt pentru care fierb mai greu. Însă scopul acestui procedeu este tocmai acela de a menține forma cubulețelor. Cubulețele sunt gata atunci când devin sticloase.

Le transferăm într-o strecurătoare pentru a le scurge, după care le spălăm sub jet de apă rece. Le lăsăm să se scurgă foarte bine, presând și cu mâna, ușor. Ulterior, le cântărim.

Noi am obținut 1 kg de coji foarte bine scurse. Pentru această cantitate am dizolvat 1 kg de zahăr în 500 ml de apă.

Punem siropul pe foc și când dă în clocot adăugăm zeama de lămâie și cojile de pepene. Fierbem până siropul se leagă, însă avem grijă să nu fierbem prea mult deoarece zahărul se va carameliza și se va schimba atât gustul cât și aspectul.

Pentru a verifica dacă siropul este gata, luăm o linguriță din ea și o punem pe o farfurioară.

Lăsăm să se răcească: dacă de încheagă și nu curge înseamnă că dulceața este gata.

Luăm dulceața de pe foc și o lăsăm să se răcească, după care o transferăm în borcane spălate și uscate. Puteți păstra dulceața și pentru iarnă, într-un loc răcoros și întunecos. Această dulceață este excelentă ca umplutură pentru cornulețe sau clătite.

Să o savurați cu poftă! Poftă bună!