Deși pare o ciorbă complicată, chiar nu este… 🙂
Necesită multă răbdare, să fiarbă toate ingredientele, dar odată fierte, se prepară foarte rapid…
Cantitățile sunt pentru o oală de 15 litri.
Ingrediente necesare
- 3,5 kg burtă de vită
- 1 rasol de vită – aprox. 1 kg
- 2-3 oase de vită (cât o palmă)
- 8-10 gălbenușuri
- 1 kg smântână
- 3-4 gogoșari acri
- 2 căpățâni de usturoi
- 1-2 cepe
- 6-7 morcovi
- 75-100 ml ulei
- sare, oțet
Mod de preparare:
Spălăm bine burta întreagă, o punem într-un vas cu apă și oțet (o parte oțet și 3 părți apă) cât să o acopere și o lăsăm 30-45 minute.
Între timp, curățăm, spălăm și punem la fiert rasolul de vită, oasele, ceapa și 2 morcovi.
Scoatem burta din apa cu oțet, o spălăm din nou, o scurgem bine și o punem la fiert întreagă, într-un vas separat, cu apă și sare.
Când burta este fiartă, o scoatem din apă, o tăiem fâșii lungi de 5-6 cm și late de 1 cm și o punem înapoi în vasul în care a fiert.
Strecurăm supa de vită și o punem în vasul în care a fiert burta. Curățăm carnea de pe oase, o tăiem bucățele mici, o punem în vasul cu burtă și lăsăm totul la fiert aprox. 30 minute. Tăiem gogoșarii cubulețe și îi adăugăm în vasul cu burta…
Între timp, curățăm și dăm prin răzătoarea mică morcovii rămași, apoi îi punem într-o tigaie cu 75-100 ml de ulei. Sotăm până când se înmoaie bine… Curățăm usturoiul și pregătim un mujdei, folosind mixerul vertical…
ine.
După cele 30 de minute în care ciorba a dat în câteva clocote, dăm focul la mic și adăugăm mujdeiul.
Într-un vas separat, punem smântâna și gălbenușurile. Amestecăm energic, până se omogenizează bine… Cu ajutorul unui polonic, luăm câte un pic de ciorbă și punem peste amestecul cu smântână. Omogenizăm bine. Adăugăm 4-5 polonice, până aducem amestecul la o temperatură apropiată de temperatura ciorbei. La final, turnăm totul în vasul cu ciorbă și amestecăm energic…
Punem morcovii deasupra vasului, într-o strecurătoare foarte fină, și turnăm câte un polonic de ciorbă peste ei. Apăsăm bine cu ajutorul unei linguri. Repetăm de 3-4 ori, până se scurge tot uleiul și culoarea din morcovi. Vom obține “o față” frumoasă a ciorbei…
Potrivim cu sare, mai lăsăm de 2-3 clocote și oprim focul.
Sugestii:
– Cumpărați burta prefiartă, întreagă, nu tăiată fideluță;
– Lăsați smântâna și ouăle la temperatura camerei, cu 30 minute înainte de a le folosi;
– Dacă nu preparați mujdeiul cu mixerul vertical (caz în care nu rămâne nici o bucățică de usturoi), puteți pregăti un mujdei normal, dar nu adăugați mujdeiul direct în ciorbă, ci strecurați-l printr-o sită fină sau printr-o bucată de tifon; usturoiul strâns în tifon îl legați cu o ață și îl lăsați să fiarbă în ciorbă, iar la final îl scoateți…
– Dacă adăugați bucățele de usturoi în ciorbă, acestea se vor înverzi;
– Gustul de acru de la gogoșari se va simți abia a doua zi; dacă serviți imediat, vă recomand să puneți oțet în farfurie, nu în vasul cu ciorbă.
Să o savurați cu poftă! Poftă bună!
Rețetă preluată cu acord expres, de pe blogul Retete a la Miki