Ingrediente necesare
- 400-500 g carne tocată (de care doriți)
- 1 ou
- 2 morcovi
- 1 ceapă mare
- 1 ardei
- 1 albitură (păstârnac / rădăcină de pătrunjel)
- 1 țelină
- 1 legătură de pătrunjel
- 3-4 linguri de orez
- jumătate de litru de borș
- 200 g roșii decojite (jumătate de cutie)
- sare, piper
Mod de preparare:
Curățăm, spălăm și dăm prin răzătoare (sau tăiem cubulețe mici) morcovii, albitura și țelina. Curățăm ceapa și o tocăm mărunt.
Într-un vas, punem zarzavaturile tocate împreună cu 2-3 linguri de ulei și sotăm 5-7 minute, până se rumenesc un pic… Adăugăm apoi 2 litri de apă încălzită în prealabil și lăsăm la foc mic / potrivit până începe să clocotească bine…
Într-un vas separat, punem carnea, oul, un sfert din legătura de pătrunjel (tocat mărunt), 1-2 linguri de orez și puțină sare. Omogenizăm bine. Dacă este prea moale carnea (de regulă când o cumpărăm gata tocată), adăugăm o lingură sau două de pesmet.
Așteptăm “să se odihnească” carnea, până începe sa clocotească ciorba… Dăm focul la mic și, cu ajutorul mâinilor umede, formăm perișoare de mărimea unui ou de prepeliță (sau cât doriți de mari). Adăugăm orezul și lăsăm să fiarbă până sunt gătite perișoarele și orezul. Adăugăm apoi borșul, roșiile pasate sau tăiate cubulețe mici…
Lăsăm totul să fiarbă încă 15 minute la foc mediu, potrivim de sare și adăugăm pătrunjelul. Lăsăm să dea într-un clocot și oprim focul.
Acoperim vasul și lăsăm 15-20 minute, apoi putem servi.
Sugestii:
– Puteți înlocui roșiile cu smântână
– Dacă doriți, puteți adăuga și un pic de afumătură (tăiată bucățele mici), la început, când căliți legumele
– Puteți înlocui borșul cu zeamă de varză
Să o savurați cu poftă! Poftă bună!
Rețetă preluată cu acord expres, de pe blogul Retete a la Miki