kiloRețete
miercuri, octombrie 4, 2023
kiloRețete
No Result
View All Result

Cel mai fraged și mai delicios – Cozonac cu iaurt – Se prepară din 1,5 kg făină, 250g iaurt, 450g zahăr, 6 ouă și…

Cel mai fraged și mai delicios – Cozonac cu iaurt – Se prepară din 1,5 kg făină, 250g iaurt, 450g zahăr, 6 ouă și…

Ingrediente necesare:

  • 1,5 kg făină
  • 2 ouă întregi
  • 4 gălbenușuri
  • 450 g zahăr
  • 400 ml lapte
  • 250 g iaurt
  • 300 ml ulei
  • 75 g drojdie proaspătă sau 21 g drojdie granule
  • Coaja rasă de la 2 lămâi
  • 1 lingură esență de rom
  • 1 lingură esență de vanilie
  • 1 linguriță sare

Ingrediente necesare pentru umplutură:

  • 600 g miez de nucă măcinat
  • 150 g zahăr
  • 1 lingură pudră de cacao
  • 5 albușuri
  • 1 linguriță esență de rom
  • 300 g rahat
  • un praf de sare

Ingrediente necesare pentru uns: 1 gălbenuș amestecat cu 2 linguri de lapte

Mod de preparare:

Aluat: într-un bol, punem ouăle și cele 2 gălbenușuri, adăugăm sarea și le batem cu furculița. Cernem făină de două ori, într-un vas mare, apoi o amestecăm cu drojdia granule.

Dacă folosim drojdie proaspătă, o punem într-un castron și o amestecăm cu 100 ml de apă caldă și o linguriță de zahăr și una de făină.

Amestecăm laptele cald cu zahărul până acesta se dizolvă, apoi îl dăm deoparte și când se mai răcește adăugăm iaurtul, coaja de lămâie și esențele. Adăugăm și ouăle bătute și jumătate din cantitatea totală de ulei.

În mijlocul făinii facem o adâncitură unde turnăm compoziția lichidă. Dacă am ales să folosim drojdie proaspătă, o adăugăm și pe ea. Amestecăm până se încorporează ingredientele apoi răsturnăm aluatul pe suprafața de lucru unsă cu un pic de ulei.

Frământăm aluatul timp de 30 de minute, adăugând treptat uleiul rămas. Punem aluatul înapoi în vas, acoperim vasul cu un prosop curat de bucătărie și lăsăm aluatul la crescut într-un loc cald.

După 30-40 de minute, mai frământăm aluatul timp de 1-2 minute, apoi îl lăsăm din nou la crescut, până își dublează volumul.

Umplutură: mixăm albușurile spumă, împreună cu un praf de sare. Adăugăm apoi zahărul în 2-3 reprize, mixând până acesta se dizolvă de tot. La final, încorporăm treptat nuca, amestecând cu o spatulă.

Adăugăm și pudra de cacao și esența.

Când aluatul a crescut, îl împărțim în 8 sau 6 bucăți pe care le frământăm un pic. Dăm forma dreptunghiulară fiecărei bucăți, pe suprafața de lucru unsă cu un pic de ulei.

Întindem umplutura pe toată suprafața, punem și bucățile de rahat apoi rulăm. Prin răsucire, împletim câte două rulouri apoi le așezăm în tăvi tapetate cu hârtie de copt.

Acoperim apoi tăvile cu un prosop curat și mai lăsăm să crească timp de 30-40 de minute. Ungem cozonacii cu gălbenușul amestecat cu laptele.

Dăm tăvile la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 50 de minute sau până se rumenesc frumos.

În primele 20 de minute nu vom deschide deloc ușa cuptorului.

Să îi savurați cu poftă! Poftă bună!

RECOMANDĂRI / SUGESTII

Pastă de ardei iuți și usturoi – Rețetă de Adjika – Sos picant și aromat, merită încercat – Rețetă pentru iarnă, fără fierbere
Fără categorie

Pastă de ardei iuți și usturoi – Rețetă de Adjika – Sos picant și aromat, merită încercat – Rețetă pentru iarnă, fără fierbere

Sos de roșii, ardei, mere și morcovi – Adjică moldovenească – Rețetă pentru iarnă
Fără categorie

Sos de roșii, ardei, mere și morcovi – Adjică moldovenească – Rețetă pentru iarnă

Concentrat de legume pentru iarnă – Vegeta de casă, fără chimicale
Fără categorie

Concentrat de legume pentru iarnă – Vegeta de casă, fără chimicale

Mazăre conservată pentru iarnă – Mazăre la congelator sau la borcan
Fără categorie

Mazăre conservată pentru iarnă – Mazăre la congelator sau la borcan

Varză murată pentru iarnă – Varză murată la borcan, în suc propriu
Fără categorie

Varză murată pentru iarnă – Varză murată la borcan, în suc propriu

Verdeață pentru iarnă – Iată cum se usucă verdețurile și cum se păstrează pentru iarnă
Fără categorie

Verdeață pentru iarnă – Iată cum se usucă verdețurile și cum se păstrează pentru iarnă

Next Post
Drob de miel – Cea mai simplă și cea mai gustoasă rețetă pentru Paști

Drob de miel - Cea mai simplă și cea mai gustoasă rețetă pentru Paști

RECOMANDĂRI /SUGESTII

Rețetă de post – Chiftele cu soia – Aveți nevoie de 100g soia, 4 linguri făină, 2 cartofi și…
Fără categorie

Rețetă de post – Chiftele cu soia – Aveți nevoie de 100g soia, 4 linguri făină, 2 cartofi și…

Mâncărică economică și gustoasă – Budincă cu varză și smântână
Feluri principale

Mâncărică economică și gustoasă – Budincă cu varză și smântână

Înghețată de casă, din doar 2 ingrediente – Gustul îți va aminti de copilărie
Fără categorie

Înghețată de casă, din doar 2 ingrediente – Gustul îți va aminti de copilărie

[Video și Text] Rețetă Șef Paul Constantin – Sărmăluțe cu carne de porc și de vită, în foi de varză murată (sau în foi de viță și de tei)
Fără categorie

[Video și Text] Rețetă Șef Paul Constantin – Sărmăluțe cu carne de porc și de vită, în foi de varză murată (sau în foi de viță și de tei)

Piept de pui la cuptor (cu sos pesto și bacon) – O bunătate de care nu te mai saturi
Fără categorie

Piept de pui la cuptor (cu sos pesto și bacon) – O bunătate de care nu te mai saturi

Cele mai fragede și suculente chifteluțe – Se prepară din 350g carne de porc, 1 dovlecel, 2 ouă, 2 linguri de făină, griș, sare și piper
Fără categorie

Cele mai fragede și suculente chifteluțe – Se prepară din 350g carne de porc, 1 dovlecel, 2 ouă, 2 linguri de făină, griș, sare și piper

  • Politica de confidențialitate
  • Change privacy settings
  • Privacy settings history
  • Revoke consents

Copyright 2022 kiloRețete © Toate drepturile rezervate

No Result
View All Result
  • Aperitive
  • Dulciuri și prăjituri
  • Feluri principale

Copyright 2022 kiloRețete © Toate drepturile rezervate