Rețeta pe care o pregătesc toată vara, până toamna târziu – Vinete în straturi, cu ardei, roșii, ceapă și verdeață
Ingrediente necesare:
- 5 vinete
- 4 cepe
- 1 kg roșii
- 7 ardei grași
- Sare, piper, zahăr după gust
- Verdeață după gust
- Usturoi după gust – opțional
- Ulei pentru prăjit
Mod de preparare:
Tăiem capetele vinetelor, le curățăm de coajă, le tăiem în felii lungi de o grosime de aproximativ 1 cm. le presărăm cu sare și le lăsăm deoparte timp de 5-10 minute.
Transferăm vinetele pe prosoape de hârtie și le uscăm. Le prăjim pe ambele părți, într-o tigaie cu ulei încins. Le scurgem de ulei și le transferăm pe șervețele absorbante.
Curățăm și tăiem ceapa în jumătăți de rondele, o transferăm în tigaia încinsă și o călim până devine translucidă.
Între timp, turnăm apă clocotită peste roșii și le lăsăm deoparte timp de 5-7 minute. Ulterior, le scoatem, le curățăm de coajă și le tăiem în mici cubulețe.
Adăugăm roșiile peste ceapă, amestecăm și înăbușim totul împreună, timp de 10-15 minute sau până se evaporă lichidul în exces.
Prăjim și ardeii într-o altă tigaia cu ulei, până se rumenesc frumos pe toate părțile. Le scoatem pe o farfurie și le sărăm. Le lăsăm deoparte timp de 10 minute după care le curățăm de coajă, cotoare și semințe.
Când sosul de roșii și ceapă este aproape gata, îl potrivim de sare, piper și zahăr, amestecăm și luăm de pe foc.
La baza unei tigăi mai adânci, punem un strat de sos, unul de vinete, unul de ardei și presărăm deasupra verdeața tocată mărunt și usturoiul tocat mărunt. Repetăm straturile până se termină ingredientele. Ultimul strat va fi cel de sos de roșii cu ceapă.
Punem tigaia pe foc mediu, acoperim cu capac și gătim timp de 10 minute.
Savurați cu poftă! Poftă bună!