Cantitate: Pentru 4 persoane
Ingrediente necesare:
- 1 kg varză acră
- 150 g kaizer (costiță)
- 1 lingură ulei
- sare și piper, după gust
- 1 frunză de dafin
- chimen, după gust
- 1 linguriță boia
- 1 ceapă roșie medie
Pentru găluște:
- 250 g făină
- 15 g drojdie
- 150 ml lapte
- 10 g untură
- un vârf de zahăr
- un vârf de sare
Pentru carnea prăjită:
- 1,5 kg costiță
- sare, după gust
- piper, după gust
- 4-5 căței de usturoi
- 2 lingurițe boia
Pentru prăjit:
- 1 lingură untură
- 100 ml apă
Mod de preparare:
Începem cu aluatul de găluște. Activăm drojdia în lapte cu zahăr. Cernem făina, adăugăm sarea și untura, laptele rămas și frământăm bine.
Acoperim și lăsăm la dospit.
Tocăm costița și spălăm varza.
Tocăm și ceapa mărunt, călim în puțin ulei apoi adăugăm și varza și restul ingredientelor, în afară de boia. Punem 100-120 ml de apă, acoperim și gătim. După ce e gata, presărăm boiaua.
Tăiem aluatul dospit în 13 bucăți și modelăm găluștele.
Punem felii de varză pe fundul unei oale mai mari și adăugăm 100-200 ml apă. Când începe să fiarbă, punem găluștele, lăsând un pic de spațiu între ele. Presărăm varză peste găluște – în acest fel, protejăm găluștele de aburi.
Acoperim și gătim la foc mediu 10-15 minute, după care scoatem prima tură de găluște. Mai adăugăm varză și apă și fierbem și restul găluștelor.
Puteți înlocui varza acră cu varză proaspătă.
Tăiem carnea în câte una sau două coaste. Punem peste carne sare și piper, condimente după gust. Ungem o tavă cu untură, adăugăm apa și bucățile de carne. Punem usturoiul pisat deasupra.
Acoperim cu folie de aluminiu și băgăm la cuptor, preîncălzit la 230 grade Celsius, aproximativ 80 minute. După acest timp, îndepărtăm folia și presărăm cu boia, punem peste carne din sucul propriu și mai lăsăm la cuptor încă 10-15 minute…
Savurați cu poftă! Poftă mare!
Discussion about this post