Ingrediente necesare:
Pentru aluat:
- 500 g făină cernută
- 80 g zahăr brun
- 200 g miere
- 3 ouă mari sau 4 ouă mici
- 3 linguri apă
- 5 linguri ulei de floarea soarelui
- 1 linguriță cu vârf de bicarbonat
- 1 lingură cu vârf condimente turtă dulce
- 1 linguriță sare
Pentru umplutură:
- 10 bucăți prune uscate
- 1 lingură cu vârf stafide
- 2 linguri portocale confiate sau alte fructe confiate
- 200 ml rom
Pentru glazură:
- 2 albușuri
- 200 g zahăr pudră
- bomboane de ciocolată pentru decor
- 2 tablete (200 g) glazură
- 2 linguri ulei
- fulgi de ciocolată
Mod de preparare:
Cu o zi înainte, tăiem în bucăți mici fructele confiate și prunele uscate, le amestecăm cu rom și le lăsăm așa până ziua următoare (mai amestecăm din când în când…)
Batem spumă ouăle, împreună cu un pic de sare, miere, zahăr brun, apă și ulei. Apoi adăugăm și bicarbonatul amestecat cu făina și cu condimentele pentru turtă dulce. Frământăm bine și învelim în folie. Lăsăm să se odihnească, la frigider, în jur de 2 ore.
Fructele confiate se pun într-o strecurătoare și se pun deoparte 60 minute.
Scoatem aluatul din frigider și îl tăiem în biluțe cam de mărimea nucilor (dacă aluatul este lipicios, mai presărăm un pic de făină). Întindem biluțele și punem câte o linguriță de umplutură, apoi formăm iar biluțe (ca la papanași).
Punem turtele pe o tavă acoperită cu hârtie de copt, la o distanță de două degete, apoi le aplatizăm ușor.
Coacem în cuptorul preîncălzit la 190 grade Celsius, aprox. 10 minute, apoi lăsăm să se răcească. Avem grijă, pentru că se ard extrem de ușor!
Între timp, batem albușurile împreună cu zahărul pentru glazură.
Cu ajutorul unei scobitori, înmuiem partea superioară a turtelor în glazura de zahăr și le punem pe un grătar de tip grill. Presărăm imediat cu bomboanele decorative.
Lăsăm turtele să se întărească până ziua următoare. Se pot păstra, într-o cutie, la loc uscat și răcoros, mai multe zile…
Vă dorim poftă bună!
Discussion about this post